reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GlobalFoundries 12LP+ slibuje vlastnosti srovnatelné s 10nm procesy

26.9.2019, Jan Vítek, aktualita
GlobalFoundries 12LP+ slibuje vlastnosti srovnatelné s 10nm procesy
Společnost GlobalFoundries sice rezignovala na vývoj svého 7nm procesu, ale pracovat na vylepšování svých dostupných technologií nepřestala. Nyní se pochlubila svým procesem 12LP+ a jeho vlastnostmi. 
Zrušení vývoje 7nm procesu ve firmě GlobalFoundries (GloFo) byla pro svět počítačů PC zásadní novinka, která ovlivnila především směřování firmy AMD. Ta měla s GloFo nadstandardní vztahy a musela dle smluv odebírat jistý objem čipů, což bylo v minulosti zdrojem velkých problémů třeba v případě 28nm procesu a prvních APU. Ovšem to, že GloFo zrušila vývoj 7nm procesu, rovněž ztratila možnost firmě AMD nabízet výrobu nejmodernějších čipů, neboť těžko někdo mohl po AMD chtít, aby zůstalo u 12nm procesu. To se tak vymanilo ze starých smluv a i když stále využívá služeb GloFo třeba pro výrobu I/O čipů pro moderní procesory, jde již o podružné produkty. 
 
 
Dnes se přitom ukazuje, že o 7nm proces firmy TSMC je velký zájem, který by GloFo bývala mohla pokrýt. My ale nevíme a nikdy se nedozvíme to, zda byl jeho vývoj zrušen právě kvůli údajné ekonomické nerentabilitě, nebo prostě kvůli tomu, že si v GloFo uvědomili hrozící technické potíže a třeba až neschopnost vývoj dokončit. 
 
GloFo si před lety licencovala 14nm proces od Samsungu a na něm AMD postavila první generaci procesorů Zen a také Polaris a Vegu. Tento proces pak byl optimalizován a představen jako 12nm, ovšem nakonec se ukázalo, že navzdory tomuto označení nedošlo dle AMD k žádnému zmenšení tranzistorů či jejich dílčích rozměrů, takže na stejnou plochu se jich stále vešel stejný počet, i když otázka je, zda to 12nm proces přece jen neumožnil, jen AMD toho nevyužilo. 
Nyní s nástupem procesu 12LP+ FinFET paradoxně jde i o zvýšení hustoty tranzistorů, a to o 15 % oproti 14LP či 12LP. Dále to je 20% zvýšení výkonu, nebo naopak 40% snížení spotřeby (záleží na volbě zákazníka a jeho designu), a to právě v porovnání s 12LP. 
 
GloFo také porovnává 12LP+ s konkurenčními 7nm technologiemi, s nimiž se prý může téměř srovnávat, ovšem s tím, že náklady na vývoj čipů mohou být třeba jen poloviční. Nicméně spíše jde o konkurenta pro 10nm procesy a ve světě PC už této firmě v každém případě ujel vlak. Ostatně sama společnost GlobalFoundries oznamuje, že se se svým 12LP+ zaměří především na výrobu produktů pro AI a cloud a vedle nich má i novou technologii pro 2,5D interposery pro napojení pamětí typu HBM. Má také už několik zákazníků, pro něž chce začít pomocí nového procesu vyrábět čipy ve velkých počtech od roku 2021. V porovnání se Samsungem či TSMC má GloFo už znatelně volnější tempo. 
 


reklama