reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GlobalFoundries žalují TSMC kvůli porušení patentů, žádají zákaz importu zboží

27.8.2019, Jan Vítek, aktualita
GlobalFoundries žalují TSMC kvůli porušení patentů, žádají zákaz importu zboží
Do sporu se dostali dva přední výrobci počítačových čipů, společnosti TSMC a GlobalFoundries. Padly už žaloby v Německu i USA, a to kvůli údajnému porušení patentů držených firmou GlobalFoundries. 
Společnost GlobalFoundries si tak vyšlápla na pověstného Goliáše v oboru výroby počítačových čipů. TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) je ostatně světově největší výrobce čipů na zakázku (drží asi polovinu tohoto trhu), který navíc disponuje nejmodernějšími technologiemi. GlobalFoundries vzniklá z továren AMD, Chartered Semiconductor a IBM je daleko menší firma, která navíc rezignovala na snahu udržet se v čele, což znamenalo zrušený vývoj 7nm a pokročilejších procesů.
 
 
GlobalFoundries (GloFo) tvrdí (viz PDF), že TSMC porušilo hned 16 patentů, a tak tuto firmu žene k německému i americkému soudu (Mannheim, Düsseldorf, Texas a Delaware). Především jde pak o to, že GloFo žádá zákaz importu a prodeje produktů, kterých se ony patenty týkají, což by se mělo paradoxně představovat i 7nm procesory AMD nebo grafické čipy Navi. AMD přitom mělo a má s GloFo nadstandardní vztah, ale s nástupem procesů, které už tato firma nedokáže zajistit, se AMD uvolnily ruce.
 
Tak či tak, mezi zákazníky TSMC také patří NVIDIA, Apple, Cisco, Google, Lenovo, Broadcom, Qualcomm a další významné IT firmy. Pokud by tak oněch 16 patentů pokrývalo většinu z dnes využívaných výrobních procesů firmy TSMC, případný zákaz importu dotčeného zboží by mohl nabídku na trhu velice omezit, ale nelze si dobře představit, že by k takové věci opravdu mělo dojít. 
 
Dané patenty se týkají i základních technik výroby počítačových čipů a většina z nich je pak dle serveru Techspot spojena konkrétně se 7nm technologií, ale od GloFo se dozvíme i o 10nm, 12nm, 16nm a 28nm procesech. Říká se také, že GloFo si nyní k žalobě vybralo takové soudy, u nichž má větší šanci prosadit svůj požadavek na zákaz importu zboží. Je otázka, co za tím vším vězí a zda jde prostě o snahu GloFo se zahojit po neúspěšném vyvíjení svého 7nm procesu, nebo zda je tu i něco jiného, jako třeba dohra rozchodu s AMD. Ostatně kdyby firma GloFo opravdu dosáhla svého, pak by společnosti AMD přímo podrazila nohy, nicméně ve výše odkazovaném dokumentu AMD vůbec nefiguruje a mezi obžalovanými jsou kromě TSMC mimo jiné firmy Apple, Broadcom, Mediatek, NVIDIA, Qualcomm a Xilinx. Mohlo by tak jít třeba i o aktuální GeForce generace Turing. 
 
GloFo také uvádí, že bude po TSMC žádat rozsáhlou finanční kompenzaci za to, že "nezákonně používala technologii GloFo, s níž dosáhla na desítky miliard dolarů tržeb". Dozvíme se také, že GloFo v USA a Evropě utratila přes 21 miliard dolarů, které dala do inovací a výrobních zařízení a chce si chránit své investice. Žádaný zákaz importu tak může být jen páka, jak z TSMC získat co největší kompenzaci a třeba navíc i pravidelnou platbu licenčních poplatků z každého vyrobeného čipu. 
 


reklama