reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google poslal na Bermudy 20 mld. EUR, aby si snížil daně

6.1.2019, Milan Šurkala, aktualita
Google poslal na Bermudy 20 mld. EUR, aby si snížil daně
Velké korporace se hodně snaží ušetřit na daních a hledají legální kličky, jak zaplatit co nejmenší daně. Za rok 2017 tak společnost Google poslala přes irské a nizozemské pobočky na Bermudy téměř 20 miliard EUR.
Společnost Google je jednou z mnoha korporací, které využívají nejrůznějších právních kliček umožňujících jim výrazně snížit poplatky na daních. I když většinu zisků daní v USA a platí zde cca 26% daně, příjmy mimo USA už dávají více možností, jak se dostat na výrazně nižší procenta. Jedním ze způsobů je tzv. "Double Irish Dutch Sandwich". V tomto případě dochází k tomu, že přes irskou pobočku společnosti se pošlou peníze do nizozemské pobočky (v případě Google do Google Netherlands Holdings BV) a pak zpět do irské společnosti, která ale operuje a má sídlo v nějakém daňovém ráji. Pro Google je to sídlo na Bermudách.
 
Logo Google
 
V roce 2016 takto společnost Google "vyvezla" příjmy ve výši okolo 16 miliard EUR, za rok 2017 to už mělo být 19,9 mld. EUR. Tento postup je prozatím legální, nicméně moc dlouho už nebude. Tlak ze strany USA i EU způsobil, že v roce 2014 bylo rozhodnuto o konci tohoto mechanismu. Ten může legálně fungovat nejpozději v roce 2020, poté už půjde o nelegální činnost. Otázkou je, jak se k tomu postaví samotný Google a jaké jiné cesty si najde k tomu, aby mohl legálně platit nižší daně.
 
Připomeňme, že různé daňové praktiky se zdaleka netýkají jen Googlu, ale i dalších obrovských společností, jako jsou Microsoft, Facebook nebo Apple, které mají sídla pro Evropu zpravidla v Irsku. Např. Apple měl s Irskem dohodu o supernízkých daních ve výši pouhých 0,05 %. EU ale toto Applu i Irsku zatrhla a Apple tak byl nucen na daních doplatit 14 mld. EUR.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama