reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google prý platí Applu 15 mld. USD, aby byl výchozím vyhledávačem v Safari

29.8.2021, Milan Šurkala, aktualita
Google prý platí Applu 15 mld. USD, aby byl výchozím vyhledávačem v Safari
Proslýchá se, že být výchozím vyhledávačem v prohlížeči Apple Safari vychází Google velmi draho. Tato částka by měla činit velmi vysokých 15 miliard dolarů ročně a nevypadá to, že by se zde měla zastavit.
Google získal svou dominantní pozici na trhu vyhledávačů i tím, že si platí za to, aby byl výchozím vyhledávačem v různých prohlížečích. Např. pro Mozillu jsou tyto poplatky stále drtivou většinou jejích příjmů (cca 90 %). Přilepšuje si takto i Apple, jemuž měl Google dle analytiků pro rok 2021 zaplatit 15 mld. USD, aby byl výchozím vyhledávačem v prohlížeči Safari (tedy např. na iPhonu, iPadu nebo Macu). Tvrdí se, že ještě loni to bylo "jen" 10 mld. USD a v roce 2022 by to mohlo vzrůst až někam k 18 mld. USD.
 
Apple Safari logo
 
Otázkou tak zůstává, jak to bude v budoucnosti. Microsoft se snaží protlačit svůj Bing, ale prozatím Google nabízel více a nabídku Microsoftu překonal. Také se už dlouho hovoří o tom, že i Apple chystá svůj vlastní vyhledávač. Abychom si tato čísla dali více do kontextu, 15 mld. USD je 5,5 % ročních příjmů Applu (274,5 mld. USD), pro Google by to tvořilo dokonce ekvivalent 8,3 % jeho příjmů (182,5 mld. USD), které se kvůli platbě Applu stanou náklady.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama