reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google Stadia: hry, ceny a dostupnost

7.6.2019, Jan Vítek, aktualita
Google Stadia: hry, ceny a dostupnost
Na veřejnost se konečně dostaly podrobnější informace o tom, co bude představovat streamovací herní platforma Google Stadia. Kolik tedy za ni zaplatíme na předplatném, jaké hry budou k dispozici a kdy to vše začne? 
Řada různých společností už dlouho koketuje se službou herního streamingu, ale vypadá to, že Google již je opravdu připraven ji skutečně rozjet. Představil přitom svou platformu Stadia teprve letos v březnu a těžit z ní bude také společnost AMD, na jejíchž grafických čipech to celé poběží v rozlišení až 4K při 60 FPS a s možností využití HDR. Dosud jsme ale neznali klíčové detaily, abychom se vůbec mohli rozhodnout, zda taková služba bude stát za to i v případě, že streamování bude pracovat bezproblémově. Šlo tak o cenu a nabídku her. 
 
 
Služby jako Google Stadia přitom v sobě mají velký potenciál. Jdou ještě daleko za rámec služeb jako Xbox Game Pass, které nabízí možnost hrát libovolné hry z jejich knihovny jen za předplatné. To může být pro leckoho finančně velice výhodné, protože může za předplatné utratit méně, než kdyby si kupoval vlastní kopie her. Nyní může díky Stadia ušetřit i za hardware. 
 
Takže nejdříve k ceně. Google chce za službu Stadia Pro vybírat 10 dolarů měsíčně, což obsahuje i několik spíše starších her. Pokud si budeme chtít zahrát něco jiného, pak si to musíme pořídit přímo pro platformu Stadia, ovšem Google nám to vyrenderuje v rozlišení do 4K při 60 FPS. Lze však očekávat, že rozhodně ne každá nová hra bude pro Stadia k dispozici, i když si ji budeme chtít pořídit.
 
Krom toho si pro příští rok Google přichystá základní služby Stadia Base, která bude bezplatná, ovšem zcela bez her, které si budeme muset pořídit a streaming bude nabízen maximálně v rozlišení 1080p. 
 
Služba odstartuje letos 14. listopadu a připraven je také malý balíček v ceně 129 USD, který čítá gamepad Stadia, Chromecast Ultra, kopii Destiny 2 a tři měsíce předplatného Stadia Pro (a tři navíc zdarma). Nicméně u nás to zatím nebude, protože první vlna 14 zemí čítá USA, Kanadu, Belgii, Dánsko, Finsko, Francii, Německo, Itálii, Irsko, Holandsko, Norsko, Španělsko, Švédsko a Velkou Británii. 
 
Google si pro začátek připravil asi 30 her, které budou na Stadia k dispozici, mezi něž patří Doom Eternal, Get Packed, Thumper, Baldur’s Gate III, Wolfenstein: Youngblood, Borderlands 3, Assassin’s Creed: Odyssey a další. Nakonec se však dozvídáme jednu nepříjemnou skutečnost, a sice že Stadia nebude možné hned v listopadu využít, aniž bychom si zároveň nepořídili onen startovní balíček za 129 dolarů. Jinak si zákazníci budou muset počkat na příští rok, kdy bude spuštěna i verze Stadia Base. Nám v České republice to ale může být zatím stejně jedno. 
 
 
Zdroj: Polygon


reklama