reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google v Arizoně zaplatí 85 mil. USD za neoprávněné sledování polohy uživatelů

10.10.2022, Milan Šurkala, aktualita
Google v Arizoně zaplatí 85 mil. USD za neoprávněné sledování polohy uživatelů
Společnost Google čelí hned několika žalobám za neoprávněné sledování polohy uživatelů. Jedna z nich už došla svého konce. V Arizoně se totiž Google rozhodl zaplatit mimosoudní vyrovnání ve výši 85 mil. USD (2,15 mld. Kč).
Google má na krku několik žalob z nejrůznějších důvodů a jedním z nich je neoprávněné sledování polohy u uživatelů Androidu i v případě, že si vypnuli zaznamenávání historie toho, kde se nacházeli. Žalob z tohoto důvodu je na Google podáno hned několik, a to v Arizoně, Texasu, Indianě a Washingtonu D.C, přičemž většina z nich pramenila ze zprávy Associated Press z roku 2018, která se zabývala praktikami sledování uživatelů. Žaloba z Arizony, která byla podána v květnu 2020, se však už dobrala i svého konce. Google se totiž dohodl na mimosoudním vyrovnání a zaplatí 85 mil. USD (cca 2,15 mld. Kč).
 
Google
ilustrační foto, autor: The Pancake of Heaven!, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons
 
Abychom si to uvedli do kontextu, společnost Alphabet za poslední čtvrtletí vykázala příjmy ve výši 69,7 mld. USD, toto vyrovnání je tak 0,12 % příjmů za čtvrt roku. V případě čistého zisku je to pochopitelně více, tam jde 0,5 %. I to se zdá být velmi málo, na druhou stranu si uvědomme, že jde o vyrovnání jen v jednom ze států USA s 7,2 milionu obyvatelů, zatímco u příjmů a zisků se bavíme o celosvětových částkách. Jen čistě teoreticky, aplikovat částku 12 USD na obyvatele státu celosvětově (nehledě na lokální zastoupení Androidu, ziskovost z uživatele,...), šlo by o 95 miliard, tedy příjmy za 4 měsíce.
 
Alphabet se bránil, že žaloba byla založena na již nepoužívaných praktikách, přesto se rozhodl částku zaplatit a žalobu smést ze stolu. Otázkou je, jak dopadnou zbývající tři. Připomeňme, že Alphabet dostal nedávno pokutu např. v Rusku za zakázaná videa na YouTube, tam šlo o v přepočtu 9,26 mld. Kč.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama