reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GPU dlaždici v Meteor Lake by mohlo vyrábět TSMC 3nm procesem

23.11.2021, Jan Vítek, aktualita
GPU dlaždici v Meteor Lake by mohlo vyrábět TSMC 3nm procesem
Tchaj-wanský server Commercial Times citujíce vlastní zdroje z průmyslu uvádí, že procesory Intel Meteor Lake budou zčásti využívat i 3nm výrobní proces firmy TSMC. Tím se mají tvořit dlaždice s integrovaným GPU. 
Zrovna nedávno se díky reportáži serveru Cnet objevily první snímky prototypů mobilních procesorů Meteor Lake a z nich je zřejmé, že tu nejde o tři, ale o čtyři samostatné čipy. Zatím přitom stále nevíme, jaká role bude toho čtvrtého nejmenšího a spekulovat by se dalo dokonce i o paměti HBM či snad cache určené pro GPU jádro, což by mohlo zajistit velice zajímavý výkon. 
 
 
Mezi tři zbylé čipy patří jednak hlavní dlaždice s procesorovými jádry, dále I/O čip s paměťovým kontrolerem, rozhraním PCIe a tak podobně a pak právě integrované GPU. A to bude dle Commercial Times (via Dan Nystedt) vyrábět společnost TSMC svým 3nm procesem, což skutečně není vyloučeno vzhledem k tomu, že Meteor Lake jsou procesory chystané na druhý kvartál roku 2023. 
 
Dříve se spekulovalo, že GPU dlaždice bude tvořena spíše 5nm procesem N5, zatímco hlavní dlaždice s CPU jádry pak procesem Intel 4 (7nm) a I/O dlaždice pak nějakým jiným, ostatně to už v jejím případě není tak významné. Dle nového zdroje by to ale měl být TSMC N5 nebo N4:
 
 
Dále můžeme připomenout, přičemž nový zdroj to uvádí také, že Meteor Lake budou založeny na výkonných jádrech Redwood Cove a slabších Crestmont, čili oproti Alder Lake/Raptor Lake už půjde v obou případech o nové verze a to platí i pro integrovanou grafiku Xe 12.7 (dnes je aktuální 12.2). Ta by měla dostat až 192 EU, čili už jen dle tohoto čísla půjde o výrazné zvýšení výkonu oproti Alder Lake, které v mobilních verzích nabídnou maximálně 96 EU a v desktopových pouze 32 EU. 
 
Tyto procesory tak mají být od nás vzdáleny jen asi rok a půl, neboť Intel hodlá pokračovat ve svém vysokém tempu, které už nasadil vypuštěním procesorů Alder Lake-S. Ty totiž přišly na trh jen osm měsíců po Rocket Lake-S, a velice podobné odstupy lze očekávat i v případě Raptor Lake a Meteor Lake. 
 
Na druhou stranu, procesory Raptor Lake by neměly přinést velké změny, i když ještě si počkáme na to, jaká budou jejich hlavní jádra Raptor Cove, která nahradí dnešní Golden Cove. Malá jádra Gracemont tu ale zůstanou, jen by jich v Raptor Lake mělo být až 16 namísto 8. Pokud jde o konfiguraci CPU dlaždice v Meteor Lake, dosud nemáme žádnou představu o tom, jaká by mohla být a zda Intel i v této generaci zachová maximální počet 8 velkých jader. 


reklama