reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hackeři nyní po NVIDII požadují otevření ovladačů, jinak zveřejní všechna data

2.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Hackeři nyní po NVIDII požadují otevření ovladačů, jinak zveřejní všechna data
Hackerská skupina LAPSUS$ společnosti NVIDIA ukradla cca 1 TB zřejmě velice cenných dat, s nimiž ji nyní vydírá. Dříve přitom požadovala pouze odstranění LHR algoritmu z ovladačů karet GeForce. Nyní přiostřuje. 
Skupina LAPSUS$ už zveřejnila malou část dat, čímž chtěla dokázat NVIDII i veřejnosti, že má čím disponovat. V tomto ohledu ale byla jinak spíše tajemná a rovnou neuváděla, jaká data to skutečně jsou. Později jsme se dozvěděli, že se na veřejnost měly dostat vedle zdrojových kódů samotných grafických ovladačů i zdrojové kódy technologie DLSS 2.2, nicméně nyní nám půjde spíše o to, jak se vyvíjí požadavky samotných hackerů z LAPSUS$.
 
Tato skupina se přitom dokázala řádně rozohnit poté, co se ukázalo, že NVIDIA provedla odvetný útok na její systém v pokusu zašifrovat ukradená data. Za to si vysloužila nálepku zločinců, což je takové malé IT chucpe, které ukazuje, že lidé z LAPSUS$ nemusí mít zrovna zdravou sebereflexi. 
 
 
Nyní už tedy neplatí starší požadavek na odstranění LHR těžebního omezení z ovladačů pro GeForce. Jde rovnou už o požadavek, aby NVIDIA všechny aktuální a budoucí ovladače pro své karty vypustila do světa coby open source. 
 
 
Do pátku se NVIDIA může rozhodnout, zda přistoupí na podmínky vyděračů z LAPSUS$, anebo se smíří s tím, že ti vypustí do světa cca 250 GB (dle VideoCardz) "hardwarových dat", čili takových, které se týkají i kompletních návrhů různých čipů, mezi něž patří i moderní GeForce včetně RTX 3090 Ti či budoucích revizí. To má čítat i verilogové soubory s příponami .v, .vx či .vg (pozn.: Verilog je HDL jazyk pro modelování a návrh hardwarových systémů).
 
V reakcích se ale můžeme dočíst, že LAPSUS$ ve skutečnosti nemusí mít v ruce s ohledem na hardwarová data vůbec nic, s čím by NVIDII mohli opravdu vydírat. Do běžné praxe totiž prý patří šifrování kódu v rámci samotných souborů, čili bez klíče by se sice měly otevřít, ale ukázat jen nesmyslnou změť znaků. Dešifrování pak je zajištěno s využitím privátních a veřejných klíčů ověřovaných lokálním serverem. Čili by to mělo prostě znamenat, že dané soubory nemůže nikdo mimo samotnou NVIDII otevřít a ostatně by bylo velice podivné, kdyby prostě jen šlo takto mimořádně citlivá data libovolně kopírovat a číst. 
 
Ale uvidíme, co se stane v pátek.  


reklama