reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hackeři ukradli informace ze 30 milionů účtů na Facebooku

13.10.2018, Jáchym Šlik, aktualita
Hackeři ukradli informace ze 30 milionů účtů na Facebooku
Facebook oznámil největší únik informací ve své historii způsobený hackery. Odcizeny měly být informace o bezmála 30 milionech účtů, v asi 14 milionech případů se přitom jednalo o citlivá osobní data. Ověřte si, zda se útok nedotkl i vašeho profilu.
Chyba v přístupových tokenech na Facebooku, ke které došlo v červnu letošního roku, má svou dohru. Začátkem tohoto měsíce jsme vás informovali, že ohroženo mělo být až 50 milionů účtů. Chyba byla objevena až 25. září a Facebook začal celý problém okamžitě vyšetřovat, přičemž došlo k zneplatnění přístupových tokenů pro 90 milionů účtů. Jejich uživatelé se museli znovu přihlásit a byli upozorněni na bezpečnostní problém, avšak změna hesla údajně nebyla nutná. Podle posledního zjištění však Facebook neměl situaci plně pod kontrolou ani po objevení chyby.
 
 
Od 14. do 27. září totiž hackeři zneužili přístupové tokeny k získání informací o některých účtech na Facebooku. Podle dostupných informací by jich mělo skoro 30 milionů, takže se jedná o nejúspěšnější hackerský útok v historii této sociální sítě. Z asi 15 milionů účtů byly odcizeny kontaktní informace, jako je telefonní číslo nebo e-mailová adresa, a to samozřejmě v kombinaci se jménem. Dalších 14 milionů profilů se potom problém dotkl ještě výrazněji, neboť útočníci získali prakticky všechny vyplněné detaily – kromě jména a kontaktních údajů se jedná o uživatelské jméno, pohlaví, jazyk, stav vztahu, náboženství, místo narození, místo pobytu, datum narození, vzdělání, práce a webové stránky.
 
Potom byl vyzrazen také seznam sledovaných stránek a osob, 15 posledních vyhledávání a 10 posledních míst, kde se uživatel „checknul“ nebo tam byl označen. Jedná se tedy o dílky, ze kterých lze sestavit poměrně přesnou mozaiku o miliónech profilů. Hackerský útok údajně neohrozil jiné služby, jako je Messenger, Instagram, WhatsApp nebo Oculus. A nedotkl se ani vývojářských účtů, stránek na Facebooku, plateb, reklam či aplikací třetích stran. Facebook ovšem nevylučuje, že by mohlo dojít i k útokům menšího rozsahu, které zatím nebyly odhaleny. Takže se počet ohrožených účtů může ještě zvýšit.
 
 
Na vyšetřování spolupracuje sociální síť s FBI a dalšími orgány. Všech 30 milionů uživatelů Facebook informuje o úniku informací a podrobnostech, k jakým datům mohli mít hackeři přístup a jak se chránit před podezřelými kontakty. Na stránkách Centra nápovědy si můžete sami ověřit, zda byl váš profil ohrožen či nikoliv. Informace se nachází v modrém rámečku ve spodní části stránky.
 


reklama