reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Herní Intel Xe-HPG se předvedla v 3DMarku

10.2.2021, Jan Vítek, aktualita
Herní Intel Xe-HPG se předvedla v 3DMarku
Pokud by Intel dokázal v nejbližších týdnech vypustit na trh karty Xe-HPG, přišel by s nimi ve velice vhodnou dobu, neboť zoufalí těžaři dnes berou ve velkém i notebooky. Ale vážně, Xe-HPG se nově ukázala v testu 3DMarku. 
Intel Xe-HPG (High-Performance Gaming) má využívat čipy vyráběné mimo továrny Intelu a zatím se můžeme jen dohadovat o tom, kde a kdo je bude vyrábět či snad již vyrábí. Raja Koduri se přitom dosud tématu Xe-HPG moc nevěnoval. Spíše šlo o slabé Xe-LP, anebo naopak o velice výkonné Xe-HPC, které představují v této době absolutní vrchol, co se týče pokročilých technologií pouzdření. 
 
koncept karty Intel Xe
 
Nyní už tu ale máme z Koduriho pera ochutnávku právě Xe-HPG, i když jen malou. Zveřejněn byl jen jeden snímek z nového feature testu 3DMarku, který byl vytvořen právě na nové herní kartě Intelu a jde konkrétně o 3DMark Mesh Shader Feature Test. Xe-HP tak nabídnou Mesh Shadery stejně jako Turing, Ampere a nové Radeony. 
 

Čili Xe-HPG by v aktuálním stavu už měly být relativně funkční a dle Intelu mají nabídnout kombinaci výpočetního výkonu čipů Xe-HPC (Ponte Vecchio), škálovatelnosti Xe-HP (Arctic Sound), grafického výkonu Xe-LP (DG1). Toto velice vágní vyjádření ale můžeme upřesnit tak, že Xe-HPG mají mít až 512 EU (Execution Unit), čili ekvivalent 4096 Stream procesorů či prostě shaderů. Využívat mají paměti GDDR6 a my od nich očekáváme, že jejich výkon bude slušný, ale na hi-end to ještě stačit nebude. Obavy ale můžeme mít spíše o to, v jakém stavu bude softwarová výbava těchto karet a právě v tomto ohledu se asi dají očekávat mnohé problémy, ale uvidíme.


reklama