reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Herní klávesnice Razer Huntsman Mini obsahuje o 40 % méně kláves

19.7.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Herní klávesnice Razer Huntsman Mini obsahuje o 40 % méně kláves
Razer reaguje na zvyšující se poptávku po kompaktních herních klávesnicích. Zmenšená verze modelu Huntsman si zachovává vysoký výkon, ale obsahuje znatelně méně kláves. K dispozici je se dvěma variantami spínačů.
Výrobci si naštěstí začali uvědomovat, že každý má rozdílné priority při výběru velikosti herních periferií. Razer do nabídky nedávno zařadil dvě zmenšené myši – Viper MiniDeathAdder V2 Mini, ke kterým přidal i menší verzi jedné ze svých klávesnic. Huntsman Mini cílí na hráče, kteří požadují kompaktní klávesnici, která na stole zabere méně místa a snadno se přenáší, ale zároveň nabídne vysoký výkon.
 
 
Razer svou novinku označuje jako „60% klávesnici“, a to z jednoho prostého důvodu: menším rozměrům totiž muselo ustoupit až 40 % kláves. Chybí proto numerický blok, funkční klávesy i sada kláves jako Home, Delete apod. K žádné z nich ovšem uživatelé neztratí přístup, neboť jsou dostupné jako sekundární funkce jiných kláves (např. funkční klávesy F1 až F12 se ukrývají v horní řadě numerických kláves, popisek se nachází na jejich boku).
 
 
Po designové stránce se jedná o opravdu minimalistickou klávesnici, která téměř postrádá okraje a dostupná bude ve dvou barevných variantách: černé a bílé. Vzhledem k hliníkové konstrukci by přitom neměla klávesnice ztratit ani svou pevnost, která se může hodit třeba při cestování po esports turnajích. Klávesnice používá spínače Razer Clicky Optical nebo Razer Linear Optical. První typ, které se vyznačují aktivační vzdáleností 1,5 mm a odporem 45 g, jsou vhodné pro hráče požadující jasně hmatatelnou zpětnou vazbu a nevadí jim ani větší hlučnost. Druhý typ s aktivační vzdáleností 1 mm a ovládací silou 40 g potom zaznamenává stisk téměř okamžitě a bez zbytečného hluku.
 
 
V případě Razer Linear Optical se navíc jedná o druhou generaci spínačů, která používá silikonové tlumiče zvuku. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, spínače slibují životnost až 10 milionů stisknutí a samotné klávesy jsou vyrobeny z odolného plastu PBT, u kterého by podle výrobce nemělo časem dojít k „ošoupání“ povrchu z matného na lesklý. V dané kategorii nepřekvapí N-key rollover, anti-ghosting nebo Ultrapolling až 10 000 Hz. Funkci každé z kláves lze naprogramovat pomocí softwaru Razer Synapse 3 a nechybí ani nepřetržitý záznam makra.
 
Přítomno je pochopitelně také RGB podsvícení, které lze konfigurovat pro každou klávesu zvlášť. Vybírat lze až z 16,8 milionů odstínů a propojit podsvícení s dalšími produkty v ekosystému Razer Chroma. Mezi předvolbami je možné přepínat i pomocí klávesových zkratek. Vzhledem k tomu, že jsou uloženy v interní paměti klávesnice, se neztratí ani po připojení k jinému počítači. Vyměnitelný kabel obsahuje zakončení USB Type-C. Razer Huntsman Mini se již prodává se spínači Clicky, a to za 130 eur nebo 3 499 Kč. Verze se spínači Linear bude dostupná dostupná od srpna a vyjde ještě o 10 eur (270 Kč) dráž.
 


reklama