reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hledáme ideální LCD monitor

14.10.2013, Pavel Kovač, článek
Hledáme ideální LCD monitor
Na trhu je nepřeberné množství LCD monitorů. Na našich stránkách je mnoho recenzí a také mnoho doporučených modelů. Jaký je však ten nejlepší napříč celým spektrem, zkrátka ideální monitor pro masy? To se dozvíte v dnešním článku!
Kapitoly článku:
  1. Hledáme ideální LCD monitor
  2. Hledání ztraceného monitoru
V předchozí kapitole jsme se podívali na číselné hodnocení od čtenářů a na číselné hodnocení některých kategorií. Nyní si provedeme menší analýzu, jak by měl vypadat ideální monitor. Na první pohled by měl mít vše perfektní, vysoké rozlišení, dobrou ergonomii a stát jako dva chleby v supermarketu. To je ovšem taková laická představa a bohužel často představa i některých recenzentů. Mají pocit, že monitor za 3 000 Kč s horším podsvícením je okrádání zákazníků. A to, že monitor bliká, způsobí schizofrenii půlce planety. Je potřeba se podívat na monitory trochu pragmatičtěji. A opět z jiného pohledu, než jen z parametrů a naměřených hodnot.


Cena až na prvním místě

Samozřejmě, že cena je pro zákazníka velmi důležitá. Obvykle si určí nějaký strop, do kterého se chce vejít. Tento strop časem třeba dvakrát až třikrát posune směrem vzhůru, ale toto navýšení není až tak velké. Často je cena jediným kritériem. Pokud se podíváme na průměrnou hrubou měsíční mzdu, pohybuje se kolem 24 000 Kč v ČR (Praha je na cca 32 000 Kč), Pokud půjde o domácnost s jedním dítětem, dostaneme se na průměrnou čistou mzdu 21 500 Kč. Minimálně 2/3 z tohoto platu jdou na pravidelné výdaje (hypotéka, energie, jídlo, atp.).





Zbývá tedy cca 7 200 Kč. Z toho si musí jedna osoba z domácnosti dát něco stranou a ušetřit na monitor. Je tedy vidět, že za jeden plat si průměrná česká domácnost na monitor neušetří. Reálně tedy bude na nějaký lepší monitor šetřit kolem půl roku. Vynecháme zcela low-endové monitory, co se kupují opravdu masově, ale zkrátka nejsou v našem hledáčku odborného magazínu.

Berme tedy cenu monitoru kolem 7 000 - 8 000 Kč. Monitor, co něco vydrží a nebudou se mu kroutit plasty při prvním zapnutí topení či jarním slunku. Máme tak stanoven odrazový můstek.


Vlastnosti


Ještě jednou si ukážeme výřez z grafu nejlépe hodnocených monitorů od čtenářů. Co mají společného? V prvé řadě to jsou barvy a dobrá konstrukce.





Je tedy vidět, že stejně jako nás, i vás zajímá hlavně to, co monitor zobrazí staticky a jak pohodlně u něj budeme sedět. Jsou to zcela logické předpoklady. To, jestli má odezvu takovou či makovou, je sice důležité, ale už podružné. Tedy pokud nehledáte herní monitor. Ale o tom to není. Hledáme univerzální monitor pro všechny.


Předpoklad první: Dobré barvy


Předpoklad druhý: Slušná ergonomie a konstrukce


První dva předpoklady bychom měli za sebou. A nutno říci, že jsou to i předpoklady zcela očekávatelné. Podívejme se ještě na jiný soudek vlastností.





Zajímavá fakta plynou z průměrných monitorů. Ty často mají něco špatného, ale ne vysloveně tragického. Zde doslova kralují velké monitory s úhlopříčkou 27 až 29" a poměrem stran 16:9 až 21:9. Je tedy zřejmé, že dnešní čtenáři chtějí velké monitory. Doba 23 až 24" je ta tam a raději si připlatí za 27" s 2560×1440.


Předpoklad třetí: Úhlopříčka 27" a rozlišení 2560×1440


Z těchto tří základních předpokladů a jedné ceny bychom měli být schopni vytvořit ideální monitor pro masy. Nejprve se však podíváme, zda takový monitor neexistuje. První pohled na vyhledávací portál Heureka nám dá jasnou odpověď: Neexistuje. Monitor s rozlišením 2560×1400 a cenovkou do 8 000 Kč prostě u nás k dostání není, a to jsme zcela vynechali všechny další předpoklady. Pokud bychom cenu opomenuli, dostaneme se velmi rychle k monitoru Dell U2713HM. Ten splňuje všechny předpoklady až na to, že nemá cenovku 8 000 Kč, ale cca 13 000 Kč. Tedy o 5 000 Kč vyšší. Tato vyšší cena je ovšem vyrovnána NBD zárukou a faktem, že levnější monitor s takovým rozlišením a alespoň ucházející ergonomií prostě neexistuje.

Jistým konkurentem je Philips 272P4QPJKEB my jsme ovšem měli v testu jeho bratříčka (pouze horší stojan) a příliš nás nepřesvědčil. Tedy ve stínu již zmiňovaného Dellu. Situace je tedy jednoduchá. Pokud chcete dnes monitor, co chvilku vydrží a splní takové běžné nároky, je volba jasná. Dell U2713HM. Pokud se vám zdá přece jen cena 13 000 Kč mnoho (a není se čemu divit), je zde velmi dobré EIZO EV2436WFS, které s cenou kolem 10 000 Kč poskytne sice menší rozlišení, ale uspokojí opravdu valnou většinu. Dobrou variantou je také BenQ BL2411PT, který sice potřebuje trochu zkušeností na doladění, ale jinak je dobrý. Ovšem toto nejsou doporučené monitory. Jde spíše o takovou polemiku, co v dnešní době vůbec trh s LCD poskytuje.





Bohužel se nám nepovedlo splnit cenu kolem 8 000 Kč. Zde mají velké monitory co dohánět a jediné, co by je mohlo posunout s cenou dolů, je fenomén 4K. Ale ten k nám přijde až tak za rok. Do té doby to budou jen první vlaštovky, co jaro nedělají. Pokud máte tedy ušetřeno cca 10 000 Kč, radím počkat a našetřit ještě cca 3 000 Kč a máte vyhráno. Pokud vám to přijde moc, zvolte např. v předchozím odstavci zmiňovaný BenQ.
Jaký monitor je dle vás nejvhodnější pro všeobecné použití?
V anketě šlo hlasovat od 14.10.2013 do 8.10.2014. Počet hlasujících: 100
Dva menší/starší monitory3 %
23-24" s Full HD (1920x1080)64 %
27" s 2560x144033 %
reklama