reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hráčům bety Diabla IV začínají umírat grafické karty RTX 3080 Ti

24.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
Hráčům bety Diabla IV začínají umírat grafické karty RTX 3080 Ti
Vypadá to, že některé grafické karty si moc nerozumí s novou hrou Diablo IV, neboť se objevilo už několik úmrtí grafických karet. Jde především o karty GeForce RTX 3080 Ti od společnosti Gigabyte. Trochu se nám opakuje historie s hrou New World.
Možná si ještě vzpomínáte na kauzu hry New World od Amazonu z konce roku 2021, kdy se při hraní této hry začala objevovat úmrtí grafických karet EVGA GeForce RTX 3090, nicméně zasáhlo to i několik RTX 3080 Ti a RTX 3080. Nakonec se ukázalo, že to byla tak trochu chyba na obou stranách. EVGA špatně vyrobila karty (problémy s připájením některých součástek), vývojáři zase nechali hru ždímat grafické karty na maximum, že to až nevydržely. A nějaký podobný problém se nám možná rýsuje znovu, a to v podání hry Diablo IV a grafických karet GeForce RTX 3080 Ti od Gigabytu. Údajně se ale už v novém Diablu odporoučela i RTX 3080 Ti od společnosti EVGA a dokonce i jeden Radeon RX 6900 XT, toto jsou ale ojedinělé případy, které nemusí nic znamenat.
 
Diablo IV Gigabyte GeForce RTX 3080 Ti
 
Zvýšený počet mrtvých karet jednoho výrobce, kde k tomu došlo v jedné hře, to už ale o něčem vypovídá. Obvykle se to projevuje tak, že zčerná monitor a ventilátory se rozjedou na plný výkon. Jaký bude skutečný důvod problémů, to se prozatím řeší, nicméně se doporučuje náhradní řešení, kdy v ovladačích grafických karet Nvidia snížíte max. snímkovací frekvenci (např. na frekvenci monitoru). To by mělo zajistit, aby Diablo IV neždímalo z karet maximum, které nejsou schopné podávat bez poškození. Doporučuje se také hrát hru s nepřetaktovanou kartou.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama