reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Integrované GPU v mobilním Intel Meteor Lake bude v 64EU i 128EU verzích

13.12.2022, Milan Šurkala, aktualita
Integrované GPU v mobilním Intel Meteor Lake bude v 64EU i 128EU verzích
Mobilní procesory Intel Meteor Lake by měly přinést dlaždicovou architekturu, což také znamená, že místo integrovaného GPU (iGPU) se zde mluví o dlaždicovém GPU (tGPU). To by mělo být k dispozici ve dvou výkonnostních variantách.
Intel chystá novou generaci mobilních procesorů Meteor Lake, které využijí dlaždicovou architekturu. Jejich integrované grafické jádro je tak nyní označováno jako Tiled-GPU (tGPU) a objevují se informace, že na trhu budou ve dvou různých výkonnostních variantách (dvou verzích SKU). Tím slabším má být GT2, které přinese 64 EU, tedy 512 ALU jednotek. K dispozici bude ale i výkonnější varianta GT3, která už dostane 128 EU a 1024 ALU.
 
Intel Meteor Lake
 
Tím pádem by se takové procesory dostaly se svou grafikou na úroveň desktopové verze Arc A380, což na integrovanou grafiku není špatné. Pochopitelně výkon patrně nebude na téže úrovni, protože se dají očekávat nižší takty a výrazně nižší TDP než u desktopových variant (tam jde o 75 W). Na první uniklé testy obou variant si ale ještě budeme muset ještě počkat. Víme akorát to, že mobilní verze řady Meteor Lake by se měly objevit v druhé polovině roku 2023, využijí výrobní proces Intel 4 pro výpočetní procesorovou dlaždici (Compute Tile) a tGPU bude vyrábět TSMC pomocí 5nm výrobního procesu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama