reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel 10 nm: 2,7násobek tranzistorů v porovnání se 14nm procesem

29.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel 10 nm: 2,7násobek tranzistorů v porovnání se 14nm procesem
Díky společnosti Tech Insights se můžeme podívat, jak je na tom 10nm výrobní proces Intelu v prvních modelech Cannon Lake. Jeden z nich byl totiž otevřen a položen pod elektronový mikroskop. 
Intel se už dříve chlubil, že jeho 10nm proces nabídne oproti 14nm podstatně zvýšenou hustotu tranzistorů na stejnou plochu a zazněl přímo 2,7násobek. Nyní se ale na to přímo zaměřila společnost Tech Insights, která provedla vlastní studii a využila k tomu jeden z prvních komerčně dostupných 10nm procesorů, které Intel dal na trh. Jeho pouzdro otevřela a podívala se na obvody elektronovým mikroskopem. Mělo jít o dvoujádrový procesor Intel Core i3-8121U, který se již objevil v noteboocích Lenovo IdeaPad 330. 
 
 
Jak bylo zveřejněno, ve firmě Tech Insights chtěli prostě zjistit, jak je na tom nejnovější proces Intelu. Ten byl sice již použit pro výrobu zmíněného procesoru, ale jeho nasazení pro větší a složitější čipy můžeme očekávat někdy v příštím roce. Do té doby bude Intel používat především svůj proces 14nm++, který možná ještě jednou vylepší na 14nm+++. 
 
 
Díky Tech Insights můžeme zjistit, že Intel dokáže pomocí 10nm procesu do jediného milimetru čtverečního vměstnat 100,8 milionů tranzistorů, a to 2,7x více v porovnání se 14nm procesem. To je ten samý rozdíl, jakým se chlubil i Intel. Využita je zde také třetí generace technologie FinFET s 3D tranzistory. 
 
 
Snížily se logicky také rozměry tranzistorů (gate a metal pitch) ze 70 nm na 54 nm a z 52 nm na 36 nm. Pak není divu, že počet tranzistorů na stejné ploše tak narostl a že se 10nm proces Intelu má přinejmenším vyrovnat 7nm procesům jiných firem, čili Samsung, Global Foundries a TSMC.
 
Co by to mohlo znamenat, kdyby si třeba NVIDIA nechala pomocí 10nm procesu vyrábět svá GPU Volta, nebo kdyby jím vyrobila stejně velká GPU? Dobře víme, že GV100 Volta na ploše 815 mm2 obsahuje 21,1 miliard tranzistorů, což platí pro 12nm proces TSMC. Stejně velký 10nm čip by mohl mít dle prostého výpočtu neuvěřitelných 82 miliard tranzistorů a pokud by nám šlo o vytvoření stejně složitého čipu jako GV100, stačila by na něj plocha asi 210 mm2.
 
Nicméně Intel nyní rozhodně není ve stavu, kdy by mohl tak složité 10nm čipy vyrábět, však jeho Core i3-8121U ani nemá k dispozici integrovanou grafiku. Zato plán firmy AMD počítající se 7nm procesem GlobalFoundries i TSMC zatím žádné známé trhliny nemá, takže uvidíme, čeho se příští rok dočkáme. 
 


reklama