reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Alder Lake-S iGPU s 32 jednotkami EU se ukázalo v Sandře

17.7.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel Alder Lake-S iGPU s 32 jednotkami EU se ukázalo v Sandře
Intel už pečlivě testuje své procesory Alder Lake-S i s jejich integrovanými grafickými jádry, na což ukazuje databáze testů firmy SiSoftware. Očekávat bychom mohli mírné navýšení počtu jednotek EU, ovšem s tím, že půjde už o generaci Xe.
Intel Alder Lake-S by mohl být blíže, než si myslíme, ostatně tyto procesory by se daly očekávat až někdy za dva roky vzhledem k tomu, že tu sotva máme na trhu nové Comet Lake-S a očekáváme ještě Rocket Lake-S, ale to by se už nyní těžko mohly vesele testovat v benchmarcích firmy SiSoftware. To ovšem samozřejmě za předpokladu, že se opravdu díváme na záznamy testů očekávaných procesorů, na nichž nám trošku nesedí slovo mobile vedle Alder Lake-S. 
 
 
Výpis se týká benchmarku právě grafických jader těchto procesorů, kde jde ve všech případech o nízko taktované iGPU s celkem 32 Execution Unit (EU), a tedy s celkem 256 shadery (SP). Dnešní desktopové procesory mají 24 EU, ovšem deváté generace integrovaných GPU Intelu, zatímco Alder Lake by už měly mít jako samozřejmost 12. generaci, čili Xe. Stejná či velice podobná výbava by pak měla patřit i generaci Rocket Lake-S. 
 
Alder Lake-S tak byly očekávány spíše až v roce 2022, ale tímto testem se nám to poněkud zamotává a z nejnovějších zpráv vyplývá, že Intel se možná bude velice snažit o to, aby tyto procesory dostal na trh co možná nejdříve. Pak ale vyvstává otázka, k čemu tím odsoudí generaci Rocket Lake-S. Ta by mohla přijít jen jako prozatimní doplněk dnešních Comet Lake-S s velice krátkým životem, což by pak platilo i pro celou platformu založenou na patici LGA 1200.
 
Snad nám alespoň něco z toho Intel osvětlí v září, na jehož začátek si chystá "něco velkého".


reklama