reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Arc Alchemist dorazí v prvním kvartálu, ale jen některé

11.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel Arc Alchemist dorazí v prvním kvartálu, ale jen některé
Nedávno byla objevena změna na stránkách Intelu, který najednou už neuváděl nástup svých Arc Alchemist během tohoto, čili prvního kvartálu nového roku. To bylo pochopeno prostě tak, že v něm očekávané produkty nedorazí, ale čekalo se na vyjádření. 
Intel přestal uvádět zmínku o Q1 2022 všude tam, kde dosud byla, přičemž v aktualizovaném textu jeho stránek to byla zároveň jediná změna. Jak jinak by se to tedy dalo pochopit, než prostě tak, že tyto grafiky do konce března nedorazí? Intel byl ovšem dotázán a požádán o vysvětlení, proč tyto změny provedl, zvláště když ještě několik dní předtím na CES 2022 jasně uváděl, že cílí na první kvartál. 
 
 
Server Tom's Hardware byl jeden z těch, kteří vznesli příslušný dotaz a později se dočkal odpovědi, že Intel hodlá vypustit první produkty Alchemist na trh ještě v prvním čtvrtletí. Pokud jde snad o to, že to budou pouze první z nich a ne všechny naráz, pak je třeba říci, že hromadné vypuštění celé generace karet snad nikdo ani neočekával, ostatně salámová metoda je v případě grafických karet naprosto běžná a své modely vydává postupně i AMD a NVIDIA, a to i s odstupem celé řady měsíců. 
 
Zůstává tak otázka, proč byla vymazána zmínka o prvním kvartálu a v textu zůstal pouze rok 2022.
 
Známý maďarský server Prohardver má také doplňující informace o tom, že Intel chce začít s vypuštěním mobilních karet a obecně produktů pro OEM. Intel přitom nyní výslovně uvedl, že produkty s Arc Alchemist mají být v prvním kvartálu už na trhu, takže by se dle toho nemělo jednat jen o představení, ale o začátek prodeje s reálnou dostupností. 
 
Dle těchto informací ale můžeme bohužel konstatovat, že to z hlediska DIY trhu dopadne tak, jak se dalo očekávat. Čili prodej samostatných karet pro desktopy bude až na druhé koleji, ostatně notebooky už dávno představují mnohem vyšší podíl prodejů PC a dodávky pro OEM bude moci Intel lépe kontrolovat než výrobu značkových karet prostřednictvím AIB firem, jejíž slabiny nám trh ovlivněný vysokým zájmem těžařů kryptoměn a pokřivený scalpery dal naplno pocítit. 


reklama