reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel asi zrušil desktopové Rockwell a přijde s Haswell pro HEDT

23.4.2013, Jan Vítek, aktualita
Intel asi zrušil desktopové Rockwell a přijde s Haswell pro HEDT
Obrázek z prezentace firmy Intel odhalil, že ten nejspíše zrušil vývoj procesorů Rockwell určených pro desktopy. Namísto toho by si měl připravit zhruba na přelomu let procesory Haswell určené pro nadšence a v roce 2015 bychom se také měli...
Obrázek z prezentace firmy Intel odhalil, že ten nejspíše zrušil vývoj procesorů Rockwell určených pro desktopy. Namísto toho by si měl připravit zhruba na přelomu let procesory Haswell určené pro nadšence a v roce 2015 bychom se také měli dočkat nové mikroarchitektury Skylake, na níž budou založeny nové desktopové procesory. To všechno jsou samozřejmě nezaručené informace.





Pokud jde tedy o pravdivé informace, vypadá to, že procesory Haswell, aneb Intel Core 4. generace, čipové sady 8-Series Lynx Point a celá desktopová platforma Sharkbay bude aktuální nejen v druhé polovině tohoto roku, ale minimálně většinu roku příštího. Následovat by měla platforma Haswell Refresh a už z jejího názvu je celkem jasné, že nepřinese převratné novinky, i když by mohla využít nové čipové sady Intel 9-Series a nabídnout vyšší pracovní frekvence, ale i tak nepůjde o očekávané procesory Rockwell vyráběné 14nm procesem. Však Intel nemá se svým náskokem před konkurencí kam spěchat.

Rockwell měly přitom dle očekávání v porovnání s Haswell nabídnout vylepšenou architekturu a vyšší výkon na watt a uplatnit se v desktopech a mobilních počítačích (notebooky, ultrabooky). Nyní to vypadá, že Rockwell jsou na cestě právě jen do mobilního sektoru a malých PC známých jako Intel NUC. Nicméně v rámci intelovské strategie tic-toc by stejně procesory Rockwell neměly přinést zásadní změny, takže uživatelé desktopů asi nebudou moc tratit.

Co se týče procesorů Haswell-E, ty se uplatní v hi-end počítačích (HEDT) a dle plánu přijdou cca o rok později než chystané Ivy Bridge-E, čili na přelomu let 2014 a 2015. Podporovat budou vícekanálové paměti DDR4 a jejich architektura má zajistit na stejné frekvenci významný nárůst výkonu. Nakonec je tu platforma Skylake, která je stále na cestě a slibuje také podporu DDR4 a pouzdra LGA.

Zdroj: VR-Zone, X-bit labs
reklama