reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel má novou strategii s prioritou pro datová centra

9.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel má novou strategii s prioritou pro datová centra
Donald Trump vyhrál prezidentské volby se sloganem America First a Intel chce nyní jako technologickou obdobu představit strategii Data Center First. Bude tak ve výrobě dávat prioritu produktům pro datová centra a servery obecně. Co to znamená?
My můžeme nyní navázat na dnešní článek o budoucnosti výrobních procesů firmy Intel, z nějž jsme mohli dostat pocit, že desktopové platformy v této firmě ustupují do pozadí. A bohužel to není pouze pocit. Nová 10nm technologie má být už letos a to celkem brzy využita v nově představených procesorech Ice Lake, což zatím budou právě jen mobilní čipy. Vedle toho jsme se dozvěděli o tom, že 10nm serverové procesory se mají objevit v první polovině příštího roku a o rok později pak první 7nm produkty, ale nic z toho nebylo spojeno s desktopy. 
 
 
To vše v podstatě máme obsaženo v tomto jednom obrázku z prezentace, kde můžeme i z prvního sloupce "Extend 14nm" vidět, že se rozhodně nepočítá s koncem nebo útlumem 14nm procesu, ale naopak s jeho rozšířením. 
 
 
Co se týče nové strategie dávající prioritu produktům pro datová centra, o té mluvil Navin Shenoy, senior viceprezident a generální manažer divize Data Center Group. "Data Center First" bude znamenat třeba to, že první produkt Intelu vyrobený jeho 7nm technologií bude GPGPU akcelerátor založený na Xe a určený právě pro datová centra a po něm budou následovat nové serverové procesory.
 
Těm by se tak neměl vyhnout ani 10nm proces a právě to bude velice zajímavé sledovat. Však tato technologie se dnes označuje za vysoce problémovou a nejspíše neschopnou zajistit vysoké takty a výtěžnost zvláště pro tak velké a složité čipy, jako jsou mnohojádrové serverové procesory. A pokud by to Intel zvládl, pak si lze představit, že by pak už levou zadní zvládl vyrábět i 10nm desktopové procesory.
 
Intel ale potřebuje proti AMD zaútočit především mezi servery, kde by mohl ztratit cenné pozice budované s dlouhou setrvačností a pokud si věří, že jeho 14nm desktopové procesory budou ještě pár let konkurenceschopné, může s nimi počkat na 7nm proces, a ušetřit tak nemalé prostředky na vybavení továren a rozběhnutí výroby. Na to by ostatně ukazovaly dvě další chystané 14nm generace - Comet Lake-S a Rocket Lake-S, z nichž tu první už máme v podstatě potvrzenou.
 
Upozornit můžeme také na to, že v konečném důsledku mají v případě 7nm procesu i zmíněná GPGPU Intelu přednost před serverovými procesory. Dozvídáme se, že je to kvůli možnosti využít i více nepovedené čipy vzhledem k vysoce paralelizované architektuře GPU. Existuje totiž daleko větší šance, že chybu v GPU půjde vyřešit prostě vypnutím jedné skupiny jader, zatímco v procesoru se chyby o to spíše mohou nacházet v nezbytně potřebné části a takový čip je pak na vyhození. Tím tak Intel bude moci odstartovat 7nm produkci a získat čas na její vyladění. 

Nicméně Intel v poslední době využíval zbrusu nové procesy spíše pro výrobu menších a níže taktovaných čipů, čili malých mobilních SoC, takže se můžeme ptát, zda si v případě 7nm procesu až tak moc věří, nebo je za tím něco jiného. A to něco by se mohlo skrývat právě v tomto obrázku. 
 
 
Právě paralelizovaná architektura GPU může být nápomocna i k tomu, aby se o to snadněji tvořila velká GPU složená z menších samostatně vyráběných čipů. A Intel s vícečipovými procesory či GPU právě pro produkty určené datovým centrům počítá. 
 
Tak či tak nám nová prezentace Intelu přinesla spíše více otázek, než kolik jich zodpověděla, takže si počkáme na další informace, z nichž by se dalo dát dohromady něco konkrétního. 
 
 


reklama