reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Meteor Lake bude mít L4 cache pro integrované tGPU

14.4.2023, Milan Šurkala, aktualita
Intel Meteor Lake bude mít L4 cache pro integrované tGPU
Je dobře známo, že procesory Intel Meteor Lake budou k dispozici jen v mobilních variantách a přinesou dlaždicovou architekturu. Nyní vyšlo najevo, že by měly být vybaveny L4 cache pamětí, která má sloužit pro integrované GPU.
Intel chystá nové procesory Core 14. generace nazvané Meteor Lake. Už víme, že se s největší pravděpodobností nedostane na desktopové verze (tam se objeví jen Raptor Lake Refresh) a budou k dispozici jen jako mobilní procesory. Poprvé se u nich objeví dlaždicová struktura, což je v zásadě chipletová architektura, kterou známe u AMD. Bude zde tedy např. CPU Tile, SOC Tile a integrovaná grafika (obvykle označovaná jako GPU Tile, Tile-GPU nebo zkráceně tGPU). V patchi pro grafický ovladač v Linuxu se nicméně objevila zmínka o těchto nových procesorech, která do skládačky přidává další zajímavé informace.
 
Intel Meteor Lake
 
Zmiňuje se tu totiž zkratka ADM, která by měla odpovídat cache paměti 4. úrovně, tedy by mělo jít o L4 cache. Ta by měla být přístupná grafickému čipu, zatímco L3 a další úrovně už mu zůstanou zapovězeny. Taková paměť by mohla posunout výkon integrovaných čipů Xe-LPG zase o něco výše, protože by nemusely tak často do pomalejší hlavní paměti. Prozatím ale netušíme, jak velká tato paměť vlastně bude a ani to, jaké bude mít přenosové rychlosti.
 
Připomeňme ještě, že procesory Meteor Lake by měly být maximálně 14jádrové (6P+8E), CPU má být vyráběno 7nm procesem Intel 4, o GPU se pak postará TSMC a využije pro to 5nm proces. Předpokládá se uvedení v druhé polovině letošního roku.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama