reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel napravuje fámy, nechce zabít značku Extreme Edition

11.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel napravuje fámy, nechce zabít značku Extreme Edition
Francois Piednoël, bývalý inženýr Intelu, ve svém tweetu nedávno uvedl, že značka Extreme Edition procesorů Intel bude brzy zrušena. Intel nyní přispěchal s popřením této informace a tvrdí, že tak tomu zdaleka není. 
Francois Piednoël byl ve svém tweetu velice konkrétní a stručný. Uvedl prostě, že značka Extreme Edition bude zaříznuta a že jde o velkou chybu. 
 


Procesory s označením Extreme Edition známe už od září roku 2003, kdy přišly jako reakce na velký problém, a sice procesory AMD Athlon 64. Ty nabízely něco, co Intel v té době neměl, a sice integrovaný paměťový řadič, který se ukázal jako velice efektivní, a to i ve hrách. 

Intel měl tehdy k dispozici procesory Pentium 4 a na nich byly založeny i procesory Xeon "Gallatin" se 2 MB L3 cache navíc, ovšem pouze 533MHz (efektivně) sběrnicí oproti 800MHz. Intel je vzal a spěšně na nich založil novou řadu procesorů s odemčenými násobiči. Může nám to připomenout letošní případ, kdy Intel zaskočen chystanými 32jádrovými Threadrippery byl nucen opět sáhnout do serverových řad a vytáhnout z nich 28jádrové Core, čili původně Xeon Platinum "Skylake-SP". Zkrátka a dobře opět ukázal, že nám jako běžným zákazníkům hodlá nabídnout pouze to, k čemu jej donutí konkurence a nejlepším důkazem toho je růst počtu jader (hi-end) desktopových procesorů v posledních letech. 

 

Intel nepřestal nabízet hi-endové modely s označením Extreme Edition a odemčeným násobičem, což byl tehdy pro něj přímo sprostý výraz. Tehdy jsme měli ještě v živé paměti taktování procesorů jako Celeron Tualatin, které šlo prostou změnou taktu FSB i přes stabilní násobič přetaktovat na mnohem vyšší frekvenci a ušetřit nemalé peníze. Intel se tehdy takovým praktikám začal velice bránit a i nyní nám nabízí možnost navýšit násobič nad stanovené maximum pouze u hi-end procesorů či u několika vybraných kusů (série K, speciální výroční procesory). 
 
AMD sice s počátkem éry procesorů Bulldozer uvadlo, ale procesory série Extreme Edition z trhu nezmizely a tato značka je pro Intel evidentně hodnotná i dnes po 15 letech. Mluvčí firmy k tomu řekl, že "Nenastala žádná změna ve značkách v případě procesorů Intel Core Extreme Edition či Intel Core X-series".
 


reklama