reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel NUC a ti ostatní: přijde vzkříšení nettopů?

25.2.2014, Jan Vítek, článek
Intel NUC a ti ostatní: přijde vzkříšení nettopů?
Doba se mění stejně jako chutě uživatelů, které jsou utvářeny nabídkou chytrých telefonů či tabletů a pokračující miniaturizací danou nástupem nových technologií jako SSD. Výsledkem je ústup tradičních PC do pozadí, ale je tu kategorie, která zažívá rozmach.
V polovině minulého roku se začaly objevovat zprávy, že se na trh chystají PC založená na APU řady Kabini. PR manažer firmy AMD přímo potvrdil, že jeho firma pracuje se svými partnery na vývoji počítače s Kabini, který bude mít rozměry 4 x 4 palce. Přesně tyto rozměry mají i Intel NUC, takže je jasné, že má jít o konkurenční produkty.

Zrovna nedávno se pak objevily zprávy o tom, že počítač Tango PC, jehož vývoj pomáhala financovat veřejnost, je již na cestě. Jde právě o PC založené na APU Kabini, a to konkrétně modelu AMD A6-5200. APU jsou přitom pro malé počítače jako dělané, protože jde o čipy s výkonným grafickým jádrem, které procesorům Intel chybí, když tedy nepočítáme drahé modely s Iris Pro.


AMD Kabini


Společnost AMD nedávno uvedla nová APU, ale šlo o desktopové čipy Kaveri (recenze), které však dle roadmap výrobce patří do stejné generace jako Kaveri.





Novější roadmap sledující i vývoj v tomto roce říká, že se můžeme těšit na nástupce Kabini s označením Beema, které by měly dorazit někdy v polovině tohoto roku. Půjde ale stále o APU vyráběná pomocí 28nm procesu a vybavená dvěma nebo čtyřmi procesorovými jádry a GPU s architekturou GCN. Ano, půjde o vylepšená procesorová jádra Puma a APU navíc ponesou také AMD Security Processor, čili integrovaný ARM čip určený pro zabezpečení, ale to jim o moc výkonu navíc nepřinese.





Dnes dostupné AMD Kabini tak budou asi ještě dlouho aktuální a nesmíme zapomenout také na "Elite Mobility APU", čili ještě úspornější Temash, ale to už jsme mimo téma desktopových PC. Co tedy máme k dispozici? V případě úsporných desktopových čipů jsou nejzajímavější ty nejvýkonnější, protože rozdíly ve spotřebě nejsou tak důležité, ale rozdíly ve výkonu jsou značné. Nicméně je tu problém, že Kabini jsou především mobilní APU a tomu odpovídá také nabídka mini PC, která je i dnes, téměř rok po jejich uvedení na trh, velmi chudá. AMD totiž na rozdíl od Intelu nevyrábí vlastní desky pro mini PC, natož pak mini PC samotná, a to je na trhu velmi znát.

Tím nejlepším Kabini je model A6-5200, který nabídne čtyři procesorová jádra na 2 GHz a grafické jádro architektury GCN se 128 Stream procesory na 600 MHz, které se pohybuje na stejné výkonnostní úrovni jako ty integrovaná GPU Intel řady HD 4000, čili je někde mezi HD 4000 a HD 4400. Na výkon integrovaných GPU v Kabini tedy Intel rozhodně má odpověď, ale až u podstatně dražších procesorů, čili výhoda je zde stále na straně AMD. Na druhou stranu ale budeme u nás shánět mini PC s tímto APU jen těžko. Má jej například model Gateway SX2185 nebo základní deska ECS KBN-I/5200 formátu Mini-ITX, ale že bychom si snadno mohli toto APU pořídit v podobě Mini PC ve stylu Intel NUC, o tom nemůže být řeč.




ZOTAC Zbox nano AQ01


Musíme jít níže v řadě Kabini, a to o dvě příčky k modelu AMD A4-5000. Ten nabídne rovněž čtyři jádra, ale na frekvenci 1,5 GHz a jeho GPU s rovněž 128 Stream procesory pracuje na 500 MHz. Díky tomu se ale snížila maximální spotřeba z 25 W na 15 W a co víc, dostupný už je minipočítač, kde toto APU figuruje. Jde o ZOTAC Zbox nano AQ01, který si můžeme pořídit jako barebone za cenu pod 6000 Kč nebo v Plusové verzi za 8300 Kč, což zahrnuje 4 GB paměti a 500GB disk.

Reálná nabídka minipočítačů s nízkospotřebovými APU od AMD je tedy dnes velmi omezená, ale to by se mohlo změnit. Intel je s prodeji svých NUC velmi spokojený a mluví o dalším růstu, takže i AMD by si tohoto trhu mohlo začít více všímat. Nicméně Kabini tu s námi zanedlouho budou už rok, v jehož průběhu se zatím desktopových komponent či počítačů s těmito APU objevilo velmi málo.
reklama