reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel NUC a ti ostatní: přijde vzkříšení nettopů?

25.2.2014, Jan Vítek, článek
Intel NUC a ti ostatní: přijde vzkříšení nettopů?
Doba se mění stejně jako chutě uživatelů, které jsou utvářeny nabídkou chytrých telefonů či tabletů a pokračující miniaturizací danou nástupem nových technologií jako SSD. Výsledkem je ústup tradičních PC do pozadí, ale je tu kategorie, která zažívá rozmach.
V poslední době si obrozené kategorie mini PC začali všímat také známí výrobci počítačových komponent, mezi něž patří Gigabyte, Asus, AS Rock i další společnosti. V nabídkách obchodů je pochopitelně daleko více malých počítačů, než jaké si na této stránce připravíme, ale my si budeme opravdu všímat pouze těch malých, které mohou soupeřit s formátem Intel NUC a navíc mají moderní hardwarovou výbavu.


Gigabyte BRIX


Řada Gigabyte BRIX započala v září minulého roku, kdy se objevil první modely se slušným výběrem procesorů Core i7-4500U (2 jádra, až 3 GHz), Core i5-4200U (2 jádra, až 2,6 GHz), Core 3-4010U (2 jádra, 1,7 GHz) a Celeron 2955U (2 jádra, 1,4 GHz). Nyní je už na našem trhu k dispozici řada modelů, které patří mezi barebone, čili nejsou vybaveny operační pamětí a diskem, a všechny bezezbytku jsou postaveny na procesorech Intel. Tedy alespoň zatím, ale Gigabyte již ohlásil příchod modelu BRIX GB-BXA8G-8890, jenž přijde vybaven APU Richland A8-5557M, které bude mít po ruce samostatný čip AMD Radeon R9 M275X.

Gigabyte BRIX jsou PC s rozměry cca 108 x 115 mm, takže se mohou plně měřit s Intel NUC. Výška se pak rovněž mění v závislosti na modelu.




BRIX 1037U


Dnes dostupné modely mají velké cenové rozpětí a jako nejlevnější se dá pořídit Gigabyte BRIX 1037U s procesorem Celeron 1037U se dvěma jádry na 1,8GHz a grafikou Intel HD Graphics (6 shaderů). Jde o základní řešení, jehož výkon bude stačit pro vytvoření počítače pro kancelářské aplikace, surfování po webu či přehrávání multimédií. V porovnání s low-endovými počítači Intel NUC však tento BRIX nemá pozici pro 2,5" disk, takže se musíme spokojit se slotem pro kartu formátu mSATA, což nás pochopitelně omezuje na SSD. Díky tomu ale může být tento BRIX podstatně nižší. Chybí zde také rozhraní USB 3.0 a porty USB 2.0 jsou pouze dva, ale zato nechybí vedle HDMI také DisplayPort a instalovaná karta s rozhraním Wi-Fi ve slotu mini PCIe.




BRIX 1037U - zdroj: Hardware.info


Střední třídu může zastoupit třeba model Gigabyte BRIX i3H-4010, který už je vybaven moderním procesorem Intel Core i3-4010U generace Haswell. Ten nabídne dvě 1,7GHz jádra, už slušně výkonné grafické jádro HD 4400, které by mělo překonat svou konkurenci v APU Kabini, a to vše s maximální spotřebou 15 W. Cena kolem 7500 Kč za takovéto PC se nám už může zdát příliš, ale to nejde na vrub firmy Gigabyte, jako spíše Intelu, které při zahájení prodejů tohoto procesoru nastavil cenu 287 dolarů.

Toto PC také již nabídne vedle slotu pro mSATA SSD také plnohodnotnou 2,5" pozici, takže si můžeme zvolit, jaké úložné zařízení nainstalujeme, případně jakou kombinaci. Přímo se pak nabízí rychlé SSD pro systém a pomalý disk pro data. Také už s dočkáme rozhraní USB 3.0, Wi-Fi 802.11bgn s Bluetooth 4.0, takže výbava už je velmi dobrá a výkon integrovaného jádra bude stačit i na modernější 3D hry, pokud se spokojíte s nižším nastavením kvality.




BRIX Pi3-4010


Mezi nejnovější, nezajímavější, nejvýkonnější, ale také nejdražší patří modely Gigabyte BRIX Pi3-4010 a i7-4570R. První z nich je vybavený stejným procesorem Core i3-4010U jako i3H-4010, ovšem jeho specialitkou je vestavěný 3LED DLP projektor s vlastním vstupem HDMI. Tento projektor dokáže vytvořit obraz s úhlopříčkou až 85" (216 cm), ovšem velkým omezením bude jas pouze 75 ANSI lumenů a rozlišení 864 x 480. Ovšem za celkovou cenu mírně nad 14500 Kč nemůžeme chtít o moc víc.

Model i7-4567R je pak zajímavý použitým procesorem. Model Core i5-4570R generace Haswell má ve výbavě nejen čtyři fyzická jádra na frekvenci 2,7 až 3,2 GHz, ale i nejvýkonnější grafické jádro Intel současnosti - Iris Pro Graphics 5200 na 1150 MHz. Existuje navíc ještě výkonnější model BXi7-4770R, který má procesor Core i5-4770R s frekvencí až 3,7 GHz a 1300MHz grafikou, ale za to si připlatíme 3000 korun. Toto PC ale v současnosti představuje nejvýkonnější mini PC svého druhu.

Iris Pro Graphics 5200 je totiž svým výkonem někde mezi GeForce GT 650M a 660M a blíží se výkonu Radeonu HD 8790M, alespoň dle testů 3DMark. V herních testech se však pohybuje spíše pod GeForce GT 650M, jak ukazuje recenze serveru Anandtech.

Nicméně s cenou přes 13000 Kč za takový barebone, do jehož výbavy nepatří RAM a disk či SSD, se už dostáváme někam, kde mini PC musí chtě nechtě soupeřit se sestavami, které jsou založené na základních deskách Mini-ITX. V porovnání s nimi jim zůstane už jen jediná výhoda - malé rozměry. Z hlediska výkonu si ale můžeme za stejné peníze postavit na základní desce Mini-ITX z hlediska grafického výkonu podstatně výkonnější sestavu, která bude i lépe konfigurovatelná. Něco podobného se ale dá říci při srovnávání Mini-ITX a klasického formátu ATX. Jako obvykle tedy platí - za miniaturizaci se platí.
 
 

Asus VivoPC


Počítače VivoPC od Asusu byly poprvé představeny v polovině minulého roku, ovšem dle uvolněných renderovaných obrázků byly tehdy ještě evidentně v rané fázi vývoje. Jde o větší počítače než Intel NUC nebo Gigabyte BRIX. Zabírají totiž plochu 190 x 190 mm a jsou vysoké 56 mm, takže z tohoto pohledu jde o přímou konkurenci spíše pro počítače založené na základních deskách Mini-ITX (rozměr 170 x 170 mm). Díky tomu mají podstatnou výhodu, protože formát Mini-ITX je velmi rozšířený, i když to firmu Asus jako výrobce základních desek nemusí tak zajímat, ale pak tu je i možnost využít 3,5" disky a snadněji půjde zařídit i chlazení komponent.





Nedávno pak Asus představil první konkrétní modely VivoPC na našem trhu a už z pohledu na jejich ceny je jasné, že ty se zaměří na stejné uživatele jako NUC a BRIX. Doporučená cena se totiž pohybuje od 4400 do 13900 Kč a i zde se dočkáme pouze procesorů Intel od Celeronů po Core i5.





Asus se však vydal trošku jinou cestou co se týče výbavy a dodává na trh spíše už hotové modely s pamětí a diskem (2,5" nebo 3,5"), přičemž je tu pouze jeden model, Asus VivoPC S007M, který přichází bez RAM a bez disku, a tedy i bez operačního systému. Právě tento model je i vzhledem k využitému Celeronu 1007U logicky nejlevnější. Nabídne ale i tak adaptér s Wi-Fi 802.11 b/g/n, ale i nejmodernějším ac, dále Bluetooth 4.0, vestavěné reproduktory SonicMaster, USB 3.0, čtečku paměťových karet, rozhraní HDMI a dokoce i optický zvukový výstup. Zde je tedy jasně vidět výhoda daná většími rozměry.

Nejlepší model, Asus VivoPC B029K, má pod svým krytem procesor Intel Core i5 3210M s frekvencí až 3,1 GHz, takže Asus zatím nevyužil nejnovější generaci Haswell, ale dá se předpokládat, že to přijde. Dále tu je 4 GB paměti DDR3, 1TB a 2,5" pevný disk, všechna rozhraní jako předchozí model, ale plus mini DisplayPort, ve výbavě pak je i VESA držák, ale zase nejsou uveden reproduktory. To vše za doporučených 13900 Kč.

Nakonec nesmíme zapomenout také na horkou novinku, Asus Chromebox, čili desktopové počítače vybavené operačním systémem Chrome, jež připomínají formát NUC rozhodně více než VivoPC. Mají být také velmi levné, a to již od cca 3700 Kč, ovšem ještě si na ně pár měsíců počkáme.

 

AS Rock VISION HT


Pokud jsme do přehledu zařadili VivoPC, pak nesmí chybět ani VISION HT od společnosti AS Rock, které jsou také na našem trhu poměrně rozšířené. Jde o nettopy s rozměry cca 200 x 200 x 70 mm, takže jsou ještě o něco větší než VivoPC, a to znamená i více prostoru pro výbavu. Když se to pak spojí i s vyšší cenou, je jasné, že výkon a celková nabídka těchto PC musí být už někde jinde. Však AS Rock začíná zhruba tam, kde dosavadní výrobci končí, čili na 14000 Kč s DPH. A co za ně dostaneme?





Nic menšího než model VISION HT 400D-4G50/B vybavený 2,4GHz procesorem Core i3-4000M , 4 GB RAM, 500GB diskem, OS Windows 8, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4, pěti porty USB 3.0, jedním eSATA, optickou mechanikou, plnou výbavou audio konektorů, DVI i HDMI a jako bonbónek tu je dálkový ovladač kompatibilní s MCE. Zaměření těchto PC je tedy naprosto zřejmé, jde o multimediální PC do domácnosti určené pro provoz především v obývacím pokoji.





Má tedy potom vůbec cenu si pořizovat model Asrock VISION X 420D-8G1T88 s cenou 22500 Kč? Ten má v nabídce Core i5-4200M "Haswell" na frekvenci až 3,1 GHz, 8 GB RAM, 1TB disk a především Radeon HD 8850M, díky čemuž jej můžeme považovat za dosud nejvýkonnější model, na němž bychom si mohli zahrát i náročnější 3D hry. Ovšem je tu stále onen problém, zda má vůbec cenu takovéto PC na hry pořizovat, když si za stejný peníz můžeme zakoupit či sestavit podstatně výkonnější sestavu. Nicméně díky VISION X tu možnost máme.

 

Apple Mac mini


Nakonec se zběžně podíváme tak na Apple Mac mini, které jsou díky své výbavě cenově rozhodně konkurenceschopné. Nejlevnější model, Apple Mac mini MD387 s 2,5GHz dvoujádrovým Core i5, 4 GB RAM, 500GB diskem a OS X Mountain Lion přijde na cca 15200 Kč, což je vzhledem k jeho výbavě adekvátní.





Nabídne nám výstup videa přes HDMI,Thunderbolt (DisplayPort), čtečku karet SDXC, čtyři porty USB 3.0, Ethernet, FireWire 800 a pak tu je také modul s Wi-Fi 802.11n i Bluetooth 4.0 a vepředu máme infračervený přijímač. Nabídka je to tedy velmi slušná, ovšem na počítač s rozměry 197 x 197 x 36 mm očekávaná. Za zmínku ale ještě stojí také vestavěný napájecí zdroj, díky němuž se nám nebude muset po stole či pod ním válet externí zdroj. Je to jedna z těch malých věcí, které činí zařízení od Apple atraktivní.





Dražší modely se, jak už tomu u firmy Apple bývá, od levnějších zásadně neliší. Apple Mac mini MD389 tak za cenu 27000 Kč, čili téměř 12000 navíc, nabídne čtyřjádrový Core i7 na 2300 MHz, 4 GB paměti a dva 1TB pevné disky, přičemž ostatní základní specifikace zůstanou stejné. Za výkonnější procesor a více diskového prostoru si zde tedy řádně připlatíme.

Tím také dnešní přehled dostupných malých PC, který se točil především okolo formátu Intel NUC, zakončíme. Třída nettopů se v poslední době rozhodně vzmáhá, a to především díky příznivým cenám a dostatečnému výkonu. Netbooky samozřejmě nic takového nečeká, ale nettopy by mohly začít požírat trh s tradičními desktopy, respektive s tím již začínají.
reklama