reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel potvrzuje: desktopové Arc budou nejdříve pouze pro čínský trh

10.5.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel potvrzuje: desktopové Arc budou nejdříve pouze pro čínský trh
V posledních týdnech se živě spekulovalo o stavu grafických karet Intel Arc generace Alchemist, přičemž zprávy to nebyly zrovna povzbudivé. Nyní to přišel rozseknout sám Intel, který potvrdil, že obavy byly oprávněné. 
Ozvala se opět Lisa Pearce (VP a GM, Intel Visual Compute Group), která vysvětlila, jak to s grafikami Arc bude. Můžeme si přitom připomenout, že Intel na začátku tohoto roku mluvil prostě o tom, že Arc vyšle na trh během prvního kvartálu. To v podstatě nestihl, pokud nepočítáme velice omezenou nabídku low-endových mobilních verzí pouze v Jižní Koreji s doprovodem nehotových ovladačů. Ostatně sama Pearce mluvila o tom, že nastaly problémy s vývojem softwaru, kvůli nimž byl nástup nových produktů opožděn.
 
Jak ukazuje následující obrázek, Intel nyní mluví o desktopových verzích Arc chystaných na aktuální kvartál a pak ve třetím čtvrtletí přijdou verze pro pracovní stanice. Ale tak jednoduché to opravdu není. 
 
 
Právě včera jsme mluvili o zprávě od Igora Wallosseka, dle jehož zdrojů mělo být vypuštění desktopových Arc nějakým způsobem omezeno. Dle těchto informací prý jde jednak o nedostatek AIB partnerů, nedostatečnou garanci koncových cen a obavy o hromadné vracení zakoupených karet v rámci RMA. 
 
Těžko se dozvíme, zda jde skutečně o tyto důvody, nicméně přímo od Intelu se dozvídáme, že desktopové Arc přijdou na trh exkluzivně na čínském trhu a až někdy později se rozšíří do světa. Půjde navíc jen o low-endové verze A3, které budou k dostání v hotových počítačích a poté i v maloobchodě, ale stále jen v Číně. Až poté budou následovat A5 a A7 dostupné nejdříve rovněž jen v hotových sestavách a pak až samostatně. 
 
Čili pokud si někdo na západních trzích bude chtít koupit v obchodě výkonnou verzi Arc Alchemist, pak musí počítat s tím, že ty na trh dorazí až jako poslední. Je tak vcelku zřejmé, co tím Intel sleduje. Čínský trh je totiž běžně využívané odkladiště hardwaru, na nějž zmlsané jazýčky a vybíravé prstíčky západních zákazníků nejsou moc zvědavé. Intel se tak asi, a to pouze spekulujeme, bude chtít vyhnout ostudě, kterou by způsobil nedostatečný výběr a stále nepřipravené ovladače. 
 
Informace o vypuštění výkonných verzí karet Arc na konci léta tak nelhaly, takže už začíná být opravdu zřejmé, že Intel tu nepůjde jen proti aktuálním Ampere a RDNA 2, ale zřejmě už proti novým Ada a RDNA 3, respektive se bude snažit nabízet alternativu pro již výběhové produkty konkurence. 

Zdroj: Intel


reklama