reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel představí první Arc Alchemist 30. března

15.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel představí první Arc Alchemist 30. března
Už nějaký ten pátek je zřejmé, že Intel chce sice dodržet svůj slib a představit své grafické karty Arc Alchemist ještě v tomto kvartálu, ovšem bude to jen velice omezená prezentace a to hlavní přijde později. 
Intel totiž ještě na začátku ledna sliboval, že Arc Alchemist přijdou během prvního kvartálu, čili do konce března, přičemž tato zmínka byla krátce poté ze stránek Intelu vymazána. Po krátkém mlčení dala firma vědět, že první kvartál stále platí, ale budou to jen "první z Arc Alchemist". Snad nikdo přitom nečekal, že během prvního letošního kvartálu Intel vrhne na trh vše, co má připraveno, tak ostatně nefunguje ani AMD s NVIDIÍ. Bylo ale zřejmé, že v případě Intelu to bude znamenat v podstatě odklad a mohli jsme se připravit na skromný "paper launch", čili formální představení produktů, které ve skutečnosti dorazí až později. Jaká je skutečnost? 
 
 
Skutečnost je taková, že to dopadlo dle očekávání. Intel si až na 30. března v 17:00 našeho času ponechá představení prvních Arc Alchemist, což budou samostatné grafiky pro notebooky. S největší pravděpodobností tak ani nepůjde o jejich vypuštění na trh, neboť sám Intel mluví o "prvním pohledu" na tyto grafiky a je otázka, zda se vůbec dočkáme nějakých podrobností, anebo půjde o prezentaci ve stylu: zde je notebook, na němž běží tato hra, děkujeme, na shledanou. 
 
Dle serveru VideoCardz by měl Intel navíc nejdříve představit jen slabé verze DG2 se 128 EU (A350M a A370M), což už potvrdila Lisa Pearce z Intelu. Dle ní půjde konkrétně o A370M, v jejímž případě se Intel bude chlubit "až dvojnásobným výkonem oproti integrovaným GPU". 
 
K tomu se dokonce dozvíme i podrobnosti. Jde tu o výkon v Metro Exodus pod DirectX 12 ve Full HD pod středními detaily a bohužel se tu A370M nesrovnává s moderním iGPU RDNA 2 od AMD, ale s integrovanou Xe v Core i7-1280P s 32 GB DDR5-4800. Využity byly sice předprodukční ovladače karty A370M, ale i tak lze vzhledem k výkonům iGPU v Ryzenech 6000 počítat s tím, že A370M nebude zrovna pecka a Intel by mohl být rád, pokud dokáže dohonit mobilní low-end generace Turing. A to se bavíme o A370M, pod níž bude ještě A350M, ale na soudy je ještě brzy. 
 
I tato zpráva tak svým způsobem potvrzuje, že desktopové Arc Alchemist budou materiál spíše až pro květen, pokud ne rovnou závěr druhého kvartálu. Computex by tak mohl být tou pravou příležitostí je představit.  


reklama