reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel představil Rialto Bridge: nástupce Ponte Vecchio má o čtvrtinu více jader

1.6.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel představil Rialto Bridge: nástupce Ponte Vecchio má o čtvrtinu více jader
Společnost Intel na ISC 2022 v Německu představila další mnohačipový GPU akcelerátor, a to již známý Rialto Bridge. Ten nastoupí ovšem až po Ponte Vecchio, které se přitom na trh samy teprve chystají a dorazit mají ještě letos. 
Intel Rialto Bridge se tak na trh opravdu ještě nechystá, neboť Ponte Vecchio očekáváme ke konci tohoto roku. Dle Intelu by měly první vzorky Rialto Bridge být k dispozici někdy v příštím roce, ovšem už na ISC 2022 se chtěl Intel pochlubit tím, co chystá. 
 
 
Půjde tu o velice podobné řešení jako v případě Ponte Vecchio, ovšem použitých čipů bude zřejmě výrazně méně. Pozorovat můžeme především jednu změnu, a sice poloviční počet hlavních výkonných čipů Compute Tile. Zatímco Ponte Vecchio jich má celkem šestnáct a navíc proložených čipy Rambo Tile (s tzv. Rambo cache), Rialto Bridge má jen osm a Rambo Tile tu nevidíme ani jednu. Zbytek výbavy obou generací vypadá identicky, ale tak tomu asi nebude a například lze očekávat, že novější čipy už využijí rovněž novější verzi pamětí HBM.
 
 
Intel se tak evidentně rozhodl tvořit celkově větší Compute Tile, které navíc mají obsahovat celkem 160 Xe jader. Pro porovnání, stále ještě chystané čipy ACM-G10 pro grafiky Arc Alchemist mohou nabídnout maximálně 32 Xe jader, což je bráno za ekvivalent 4096 shaderů. Rialto Bridge tak bude mít o čtvrtinu více jader než Ponte Vecchio a to Intel doplní ještě o celkově vyšší I/O propustnost. 
 
 
Dále se Intel chystá využít modernější výrobní procesy, i když o tom se ještě nedozvíme nic podrobného, ale co bylo potvrzeno, je kompatibilita v rámci subsystémů, takže v nich bude možné prostě vyměnit staré moduly OAM v2 za nové.  
 
Co se týče výkonu, ten bude dle Intelu vyšší až o 30 procent, což tak pochopitelně zajistí především zmíněný o čtvrtinu vyšší počet jader a zbytek by mohly zajistit třeba jen vyšší takty a rychlejší paměti HBM. Je tak otázka, zda se Rialto Bridge budou vůbec nějak významně lišit z hlediska výbavy a mikroarchitektury. 
 
Zatím je to všechno ale spíše jen na papíře, ostatně Ponte Vecchio byly představeny už ke konci roku 2019 a už je to také dlouho, co jsme poprvé viděli první vzorek. Stále se ale čeká na jejich nasazení v superpočítači Aurora, má ambice dalece překonat i nový Frontier. Tak snad se letos ještě dočkáme, nicméně Rialto Bridge lze vidět jako hardware chystaný nejdříve pro rok 2024.  


reklama