reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel reaguje na Ryzen 3000: uvádí Core i9-9900KS

27.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel reaguje na Ryzen 3000: uvádí Core i9-9900KS
Intel se rozhodl, že bude reagovat na nově představené procesory AMD Ryzen 3000, a to zatím pouze tak, že představí vylepšený Core i9-9900K, který ponese označení KS. Bude ale vůbec o co stát? A co Ice Lake? 
Intel v podstatě vysílá na trh starý procesor s novým označením, ovšem lze předpokládat, že bude i v novém steppingu s hardwarově řešenými chybami MDS a jinými. Nicméně v novém steppingu se mají objevit také starší procesory, jako je i Core i9-9900K z minulého roku. 
 
 
Tento procesor už brzy nebude tím nejlepším desktopovým modelem Intelu pro LGA1151. Nahradí jej Core i9-9900KS, ovšem to bude stále 8jádrový model s Hyperthreadingem, který bude mít poladěné takty. 
 
Namísto základních 3,6 GHz to budou rovné 4 GHz, což bude s největší pravděpodobností znamenat i zvýšené TDP nad 95 W. Totiž právě na této základní frekvenci se určuje i výsledné TDP. All-Core Turbo, čili maximální takt při zátěži všech jader, zde bude 5 GHz, zatímco pro 9900K platí 4,7 GHz. 
 
Přesná hodnota TDP, cena a dostupnost zatím stále nebyla zmíněna, ovšem Core i9-9900KS je v podstatě z továrny přetaktovaný procesor a lze si představit, že Intel si pro něj vybral ty nejpovedenější kusy křemíku. A vzhledem k tomu, že s odbytem nyní opravdu problém nemá a spíše naopak nestíhá vyrábět, nelze očekávat, že by se rozhodl zlevňovat. Takže za kolik by asi tak model 9900KS mohl být? 600 dolarů, nebo víc? Necháme se překvapit. 
 
 
Zatím se ještě můžeme podívat na to, co slibují Ice Lake-U. Intel jeden takový srovnal s modelem Ryzen 7 3700U ve hrách a ukázal, že jeho grafické jádro 11. generace bude celkově mírně výkonnější. Oproti 9. generaci iGPU Intel to tak bude pochopitelně výrazně lepší. 
 
 
A ačkoliv se dozvídáme, že byly testovány hry v rozlišení Full HD při nízké či střední kvalitě, nedozvíme se nic o tom, jaké byly konkrétní hodnoty dosažených snímkovacích frekvencí, čili zda je to i přes poloviční nebo stoprocentní nárůst výkonu vůbec prakticky použitelné. 
 
Vypadá to tak celkem dobře, ovšem AMD bude moci reagovat s využitím 7nm technologie, neboť dosud nemá na trhu žádný 7nm mobilní procesor. Ovšem tuto reakci nelze očekávat brzy, však Ryzen 7 3700U a ostatní jsou na trhu zatím jen krátce. 
 


reklama