reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Rocket Lake na Z590 proti Comet Lake, jak si vede?

30.10.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel Rocket Lake na Z590 proti Comet Lake, jak si vede?
Na světlo světa se dostaly testy nového osmijádrového procesoru generace Intel Rocket Lake-S, takže my si můžeme výsledky už srovnat s tím, co předvádí aktuální generace Comet Lake-S. Vypadá to na výrazné zvýšení výkonu na takt? 
Intel nám přinesl podrobnosti o celé platformě s procesory Rocket Lake-S a v podstatě tím potvrdil vše podstatné, co se o nich doposud říkalo. Nyní tu ale máme testy provedené v UserBenchmark a zde se předvedl jistý osmijádrový Rocket Lake na desce MSI Z590-A PRO-12VO (MS-7D10). 
 

Je naprosto jasné, že testovaný procesor je stále ve vývojové fázi jako inženýrský vzorek, takže ani nepřekvapí, že jeho takty se pohybují mezi 3,4 a 4,2 GHz. Rocket Lake-S by přitom měly dosáhnout srovnatelných taktů jako Comet Lake-S, čili snad i nad 5 GHz. Čili dnes zveřejněné výsledky by rozhodně neměly odpovídat výkonu finálních produktů, ale přesto vypadají velice zajímavě. 
 
 
Hodnoty si můžeme také srovnat právě s dnešními Comet Lake-S a z toho vyplývá, že testovaný Rocket Lake-S je v 1vláknových až 4vláknových testech výkonnější než Core i7-10700K i Core i9-10900K o 14 až 26 %. A to je skutečně velice zajímavý rozdíl vzhledem k frekvenčnímu handicapu inženýrského vzorku. V případě 8vláknových testů je však výkon testovaného CPU víceméně na úrovni zmíněných Comet Lake-S. 
 
Intel sám dosud slíbil pouze dvouciferné procentuální zvýšení výkonu na takt, což znamená prostě jen to, že IPC procesorů Rocket Lake-S bude oproti dnešním modelům vyšší alespoň o 10 %. Ale ve skutečnosti může být vyšší, i když těžko to bude jiné procento než s jedničkou na začátku, neboť v případě plnohodnotných 10nm Ice Lake, z nichž 14nm Cypress Cove vychází, se udává až 18 % oproti Skylake.
 
Zatím můžeme říci ale spíše jen to, že skutečně můžeme počítat s vyšším IPC nových procesorů Rocket Lake-S. Je však otázka, zda se to neprojeví spíše jen při zátěži menšího počtu jader, aby na tom při celkové zátěži byly v podstatě stejně jako Comet Lake-S. To se ale teprve uvidí, nebudeme dělat závěry z testu inženýrského vzorku půl roku před vydáním procesorů na trh.  


reklama