reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Tiger Lake: 10nm+ herní SoC s PCIe 4.0

12.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel Tiger Lake: 10nm+ herní SoC s PCIe 4.0
Na světlo světa se dostala část prezentace Intelu, která ukazuje na chystané čipy skrývající se pod označením Tiger Lake. Očekávat můžeme SoC vyrobená technologií 10nm+, které budou využívat grafiku Xe a rozhraní PCIe 4.0. 
Daná prezentace určená pro partnery Intelu z řad průmyslníků popisovala nejdříve vypuštění NUC Ghost Canyon, která mají přijít letos na podzim, aby nahradila aktuální Hades Canyon. O Ghost Canyon ostatně už dávno víme jako o minipočítačích s vysoce výkonnými CPU, která mohou využít svou integrovanou grafiku, ale spíše to logicky bude něco samostatného, co bude napojeno na sběrnici PCIe. Ostatně v roadmapách se jasně píše o "Intel UHD Graphics + PCIe x16". Hades Canyon jsou přitom minipočítače, které využívají známý Radeon Vega M s vlastní pamětí HBM. 
 
 
Co se týče Phantom Canyon, což je stále ještě koncept, pak se tu píše o procesoru Tiger Lake-U se 28W TDP a sběrniccí PCIe 4. generace se 4 linkami. Vedle toho tu jsou ale samostatná GPU GeForce GTX 1660 Ti či RTX 2060, ovšem ty samozřejmě s PCIe 4.0 nejdou moc dohromady, ale snad i právě proto jde zatím jen o koncept dalšího mini herního PC. 
 
Dále se dočteme o rozhraní Thunderbolt 3 na USB C, dvou SO-DIMM pro až 64 GB DDR4, dvou M.2 pro NVMe SSD, Wi-Fi plus 1 Gb/s Ethernetu, Bluetooth 5, USB 3.1 Gen 2, RGB podsvícení a chlazení pomocí výparníkové komory. 
 
 
Takové PC ale můžeme očekávat nejdříve na konci příštího roku, neboť jak už bylo řečeno, ještě předtím musí na trh nastoupit Ghost Canyon a pokud se také počítá s procesem 10nm+, ten má být dostupný právě až od příštího roku. 
 
Další informace mluví o procesorech RKL, čili Rocket Lake, které jsme už dříve identifikovali jako 14nm čipy, které mohou být vybaveny 10nm čipem s pokročilou grafikou. Na to ukazuje i druhý obrázek, kde je uveden integrovaný grafický čip 12. generace, což by už měl být Intel Xe. A Xe už máme pevně spojeny právě s 10nm procesem.
 
Rocket Lake mají mimochodem přijít ještě po Comet Lake, čili po 14nm CPU s až 10 jádry, takže je tu další indicie, dle níž by pro desktopová CPU nemusel být 10nm proces využit vůbec nikdy, pokud jde tedy o CPU část a ne GPU.  
 


reklama