reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel ukázal loga nových čipsetů, MSI potvrzuje nástup Rocket Lake-S v březnu

4.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel ukázal loga nových čipsetů, MSI potvrzuje nástup Rocket Lake-S v březnu
Intel se chystá už příští týden na CES 2021 odhalit nové čipové sady, které už budou hlásat podporu rozhraní PCIe 4.0. Ukazují na to i nově zveřejněná loga sad Z590, B560 a H510, přičemž nástup Rocket Lake-S až v březnu nyní potvrzuje MSI. 
Intel by jistě rád vyslal procesory Rocket Lake-S na trh co nejdříve, aby měl na něm svou odpověď na nové Ryzeny 5000, ale příští týden může představit zatím jen nové čipové sady série 500, a tedy i příslušné desky. Bude tak moci zákazníky alespoň navnadit na to, co přinese platforma s procesory Rocket Lake-S, které budou po řadě let představovat nejvýraznější posun, co se týče procesorových jader v desktopových modelech. Ostatně na Skylake s minimálními změnami navázaly procesory Kaby Lake, Coffee Lake, Coffee Lake Refresh a konečně Comet Lake. Ovšem nakonec prý má nastat i návrat poslední generace v podobě Comet Lake Refresh, ale to pouze v případě nižších řad jako Pentium, Celeron či Core i3. 
 
 
Vypadá to tak, že čipsety Z590, B560 a H510 budou na první vlně základních desek pro Rocket Lake-S, ale ne všechny musí podporovat rozhraní PCIe 4.0, či alespoň ne na celé desce. Víme, že nové procesory dostanou 4 linky PCIe navíc, aby mohly stejně jako Ryzeny přímo na sebe připojit hlavní výkonné SSD. Čili i na levné desce s H510 může fungovat PCIe 4.0 pro to nejdůležitější, čili SSD a grafickou kartu. 
 
Dále se šušká o tom, že B560 dostane možnost alespoň omezeného přetaktování (společně s H570), ale to se teprve uvidí. Z590 budou moci taktovat CPU pomocí změny násobiče zcela určitě a dále už by tu měla být standardně podpora pamětí DDR4-3200. 
 
Dle MyDrivers ale může nastat problém s nedostatkem nových desek, a to právě vzhledem k tomu, že je na trhu i málo sad H410 a B460. To by mohlo negativně ovlivnit jejich ceny na trhu, ovšem pokud už někdo je vyzbrojen starší deskou s LGA 1200, neměl by mít žádný problém s přechodem na Rocket Lake-S. 
 
 
To potvrdila i podpora společnosti MSI, dle níž desky s H410, Z490 a jinými 400 Series budou podporovat 11. generaci Core, čili Rocket Lake-S. Navíc bylo dodáno, že právě tato generace procesorů bude dle aktuálního plánu vypuštěna na trh na konci března. To je zcela v souladu s tím, co jsme o vypuštění těchto procesorů věděli dříve. 
 
Očekávat můžeme od Intelu velice žravé procesory, které nedokáží porazit konkurenci v celkovém výkonu, ale v jednovláknovém či při zatížení menšího počtu jader by mohly být lepší. Právě proto bude Intel možná schopen opět převzít vedení coby výrobce nejvýkonnějších herních procesorů.  


reklama