reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Xeon Granite Rapids navýší cache o 50 % na kapacitu 480 MB

22.1.2024, Milan Šurkala, aktualita
Intel Xeon Granite Rapids navýší cache o 50 % na kapacitu 480 MB
Intel má nadále vedení v serverové oblasti, AMD mu ale svými vydařenými procesory EPYC ukrajuje z tržního podílu. Dalším pokusem o boj s AMD budou procesory Granite Rapids, které mají znovu navýšit kapacitu L3 cache.
Společnost Intel nedávno představila nové serverové procesory Xeon Scalable řady Emerald Rapids, které významným způsobem navýšily kapacitu L3 cache ze 112,5 MB Smart Cache na 320 MB. Ještě letos by se měla představit další generace těchto procesorů řady Granite Rapids. Tam už nepůjde o trojnásobek, kterým se Intel konečně dotáhl ke standardním EPYCům, ale "jen" o 50 % navíc, i to je však pěkný nárůst a dostane to kapacitu cache na 480 MB. Vychází tak najevo z jednoho zápisu v aktualizaci SDE 9.33.0. Připomeňme, že nynější procesory Intelu mohou mít max. 64 jader.
 
Pro srovnání, dnešní procesory AMD EPYC řady Bergamo mohou mít až 128 jader, ale jen 256 MB L3 cache (+100 % jader, -20 % cache), naproti tomu EPYC Genoa končí na 96 jádrech, ale s větší 384MB L3 cache. AMD tak v tomto procesoru dnes nabízí o  50 % více jader než Intel, současně také o 20 % větší cache. Nové Intely Granite Rapids by ale už tyto procesory AMD měly překonat o 25 %. Nicméně i tak by Intel ani zdaleka neměl na Genoa-X, které díky 3D V-Cache nabídnou 1152 MB cache (to už je dnes o 140 % více, než bude nabízet Intel).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama