reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Interiér nového vozu Mercedes-Benz E-Class přinese TikTok i konference přes Zoom

28.2.2023, Milan Šurkala, aktualita
Interiér nového vozu Mercedes-Benz E-Class přinese TikTok i konference přes Zoom
Svět aut a informačních technologií se stále více prolíná a Mercedes-Benz se snaží reagovat na to, že nastupující generace chce od auta především pokročilou konektivitu. Nová třída E tak přinese interiér s podporou TikToku, Zoomu nebo prohlížeče Vivaldi.
Automobilka Mercedes-Benz stála u zrodu automobilů, a aby neskončila tak, jako mnoho firem v průběhu minulého století, snaží se alespoň trochu přizpůsobit době. Nastupující mladá generace odkojená na telefonech od auta očekává už úplně jiné vlastnosti, než tomu bylo v minulých více než 135 letech automobilismu. Dnes jsou primární informační technologie a funkce spojené s konektivitou, což krásně ukazuje přístup zákazníků v Číně, kde jsou dnešní evropská auta prošpikovaná elektronikou přesto považována za příliš hloupá, zastaralá a nezajímavá. Není důvod pochybovat o tom, že by se to během několika let nedostalo i na starý kontinent.
 
Mercedes-Benz E-Class 2023
 
Mercedes proto představil interiér nové připravované třídy E (E-Class), luxusního sedanu vyšší střední třídy, který se snaží jít trochu s dobou. I když většinou to byla třída S, která byla "věšteckou koulí" ukazující, co bude standardem v nových autech za 25 let, nyní je to nezřídka menší třída E, která získává některé technologie dříve než větší bráška. Nová verze infotainmentu MBUX dělá z E-Class opravdu počítač na kolech.
 
S balíčkem MBUX Entertainment Plus dostanete připojení 5G a několik nových funkcí. Např. hudba může být vnímána už dokonce třemi smysly. Prvním je samotný sluch (podpora Dolby Atmos), druhým je hmat, resp. vnímání vibrací (Burmester 4D, díky rezonanci vln) a třetím je zrak. Díky ambientnímu osvětlení dokáže tento systém reagovat na hudbu a přizpůsobit světelné efekty hlasitosti a tempu.
 
Mercedes-Benz E-Class 2023
 
K dispozici budou velké displeje pro infotainment a nechybí ani interní kamery. Ty např. zajišťují to, aby obrazovky pohasly, pokud se na ně bude řidič dívat za jízdy, čímž se má zajistit, aby nebyl zbytečně rozptylován např. filmem, který sleduje spolujezdec na předním sedadle. Kamerka ale také umožňuje proměnit tento manažerský sedan v pracovní kancelář a systém podporuje např. aplikaci Zoom a Webex pro telekonference a společnou práci na projektech. Pokud potřebujete provést pracovní jednání, meeting, klidně tak můžete učinit ze sedadla řidiče.
 
Podporována bude např. i sociální síť TikTok (ta se ale zrovna v Evropě setkává s nevolí ze strany Evropské komise, která se bojí toho, že jde o čínskou špehovací platformu), bude zde možné hrát např. hru Angry Birds nebo používat internetový prohlížeč Vivaldi. Na přání tu může být portál Zync pro streamování videa, přehrávání filmů, sledování TV, sportu, zpráv a mnoho dalšího. Digitální asistent lze přepnout do režimu Just Talk, kdy už není potřeba uvádět příkazy oslovením "Hey Mercedes". Mercedes zároveň do systému integroval několik pomocných funkcí využívajících umělou inteligenci. Nový sedan E-Class přijde na evropský trh v letošním létě, do USA zavítá na podzim.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama