reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jaký přínos má AMD Smart Access Memory na desce s Intel Z490?

3.12.2020, Jan Vítek, aktualita
Jaký přínos má AMD Smart Access Memory na desce s Intel Z490?
Asus už začal nabízet podporu funkce AMD Smart Access Memory i na moderních deskách pro Intel, a tak byla už jen otázka času, než se objeví první výsledky testů. Je tak funkce SAM na této platformě k něčemu?
AMD Smart Access Memory (SAM) byla původně určena jen pro procesory AMD Ryzen 5000, desky 500 Series s PCIe 4.0 a karty Radeon RX 6000. Dnes už téměř nic z toho v podstatě neplatí, neboť může jít i o procesory Intel a jejich desky a NVIDIA si plánuje podporu na vlastních GeForce Ampere. Nově tu ale máme právě test funkce SAM na desce Asus s čipsetem Z490 a procesorem Core i9-10900K a s kartou Radeon RX 6800 XT v referenční verzi. 
 
 
Test provedl japonský server ASCII a my můžeme jeho výsledky srovnávat třeba s tím, co naměřilo samo AMD, které pochopitelně využilo vlastní platformu. V řadě titulů lze tak očekávat alespoň 5procentní přilepšení a někde i více než 10procentní. To platí pro Forza Horizon 4 a právě Forzu využil i Asus, který se o SAM na svých deskách pro Intel nedávno zmínil. V jeho případě šlo dokonce o nárůst snímkovací frekvence o 13 procent.
 
 
I dle testů serveru ASCII má SAM na Intelu rozhodně smysl (test se ale liší v rámci rozlišení) a ukazuje se, že firmy AMD a NVIDIA opravdu až dosud zapomínaly využít funkci sběrnice PCIe, která představuje i výrazné výkonnostní přilepšení. Na druhou stranu, herní grafické karty se 16 GB paměti dosud rozhodně nebyly standard a je otázka, jak se bude tato funkce chovat třeba na RTX 3070 s 8 GB RAM. 
 
 
Co se týče jiných her, pak v Assassin’s Creed: Valhalla si díky SAM přilepšíme rovněž v 1080p z průměrných 120 na 137 FPS a velice zajímavý výsledek nastal v Red Dead Redemption 2:
 
 
V RDR2 jde sice v případě průměrných FPS "jen" o cca 9 snímků navíc, ale SAM zde opravdu výrazně navýšil a v podstatě ztrojnásobil minimální snímkovací frekvenci. 
 
Celkově se dá říci, že tato funkce nám ani na platformě Intel rozhodně nepřitíží a pokud je k dispozici, určitě se ji vyplatí zapnout. To se ale týká zatím jen nových Radeonů a my budeme nyní zvědaví, s čím přijde NVIDIA. 


reklama