reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Japonsko chce po TSMC také továrnu, oslovilo proto i domácí Sony

27.5.2021, Jan Vítek, aktualita
Japonsko chce po TSMC také továrnu, oslovilo proto i domácí Sony
Továrnu firmy TSMC by na svém území už chtěl kde kdo a nyní se přihlásilo také Japonsko, které ovšem kupodivu nežádá výstavbu moderního provozu ve smyslu využité výrobní technologie. TSMC by mohlo spolupracovat se Sony. 
Dobře víme, že společnost TSMC bude stavět továrnu v americké Arizoně a nyní je tu pouze ta otázka, zda půjde jen o jednu továrnu, nebo rovnou několik. Po 5nm provozu by totiž mohly následovat i vyspělejší továrny pro 3nm proces a kdo ví, co ještě. O moderní provoz firmy TSMC má mimochodem zájem také Evropská Unie, která se jej ovšem v dohledné době asi nedočká a nyní se dozvídáme i o Japonsku. To ovšem po TSMC nežádá to samé co USA a EU, čili moderní výrobní proces. 
 
 
Dle Nikkan Kogyo (via Reuters) láká japonská vláda firmu TSMC na spolupráci se Sony Group na investici 9,2 miliard dolarů na výstavbu továrny pro výrobu 20nm čipů. Jde tak o starší proces, který by představoval využití klasických rovinných či plochých tranzistorů a ne aktuálních FinFET, natož pak chystaných GAAFET/MBCFET. 
 
Japonští výrobci už dlouho zaostávají ve výrobě čipů, přičemž ještě před 15 lety mohl Panasonic či Renesas soupeřit i s Intelem. Dnes má ale nejvyspělejší továrnu v zemi právě Renesas, a to konkrétně pro výrobu 40nm čipů a japonské firmy vesměs spoléhají na kapacity firem jako UMC či právě TSMC. I továrna na 20nm čipy by tak představovala výraznou modernizaci japonských domácích kapacit, přičemž v důsledku nemusí jít jen o 20nm proces, ale třeba i o 16nm, který z něj přímo vychází.
 
Japonsku už také vybralo místo pro případnou továrnu, a to na jihozápadě země vedle jednoho z provozů firmy Sony, což nebylo více upřesněno. A vzhledem k tomu, že by nešlo o zrovna moderní zařízení a jde o investici 9,2 miliard dolarů, můžeme uvažovat o poměrně velké továrně se slušnou měsíční kapacitou, ovšem ani o tom se nic konkrétního zatím nedozvíme, ostatně společnost TSMC na tyto zprávy (zatím) nereagovala a mluvčí Sony uvedla, že spekulace nekomentuje. 
 
Víme ale, že TSMC se rozhodla nedaleko Tokia postavit výzkumné a vývojové centrum za 171 milionů dolarů. V Japonsku se také běžně rodí návrhy čipů, takže stavba místní továrny pro jejich výrobu by měla smysl. 


reklama