reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

JPR: dodávky grafických karet šly mírně nahoru, zájem není o procesory

1.6.2022, Jan Vítek, aktualita
JPR: dodávky grafických karet šly mírně nahoru, zájem není o procesory
Společnost Jon Peddie Research nám ve svých číslech potvrzuje trend, který představuje mírnější, ale o to vytrvalejší pokles zájmu o grafické karty. Jejich dodávky na trh tak meziročně klesaly. Jak je na tom AMD a NVIDIA?
Společnost Jon Peddie Research vypustila do světa další ze svých kvartálních průzkumů trhu s grafickými čipy i kartami, který se týká pochopitelně prvního letošního kvartálu. Zhruba před čtvrt rokem jsme si přitom mohli přečíst o tom, jak se trh s grafickými kartami meziročně smrskl o 15 procent, což bylo ovlivněno především celkově nízkým zájmem o nová PC. A že se do těchto čísel počítají i integrovaná GPU, pak je jasné, že počet dodaných GPU se snížil i kvůli slabším prodejům procesorů. 
 
 
Celkově se přitom snížil podíl firmy Intel, která má přitom na trhu už procesory s integrovanými grafikami Xe a začíná více dodávat také samostatné grafické karty, i když zrovna to bude moci ovlivnit až aktuální kvartál a dle očekávání nijak výrazně. Podíl Intelu uzmula především NVIDIA, ale i AMD si trošku polepšilo. 
 
Pokud jde ale o dodávky na trh, ty se snížily všem třem firmám, které se podílely na celkovém počtu 96 milionů GPU dodaných na trh v prvním letošním čtvrtletí. Pro AMD a NVIDII to znamenalo ale jen mírný pokles celkových dodávek, zatímco Intel dodal na trh o téměř 9 procent GPU méně než před rokem. Půjde tu pochopitelně především o GPU dodávaná na trh v procesorech notebooků. Naopak dodávky grafických karet AIB společností se mezikvartálně mírně zvýšily, a to o 1,4 %.
 
 Samostatná GPU Q1 2021 Q4 2021 Q1 2022
AMD 19% 18% 17%
Intel N/A 5% 4%
Nvidia 81% 78% 78%
 
 
Máme tu ale také obvyklý přehled podílů na dodávkách samostatných GPU na desktopových a mobilních grafických kartách, kde Intel dosáhl 4 procent, což sice znamená pokles o procentní bod, ale i tak jde o podíl, jaký bychom zatím ani nečekali. Intel měl totiž do nástupu druhého letošního kvartálu v nabídce leda karty DG1 (Iris Xe MAX) a první Arc se dostaly na trh až v dubnu. Mimochodem je také snadné si všimnout, že firmě JPR trošku nesedí čísla, která mohla být jen nějakým podivným způsobem zaokrouhlena, nicméně ve 4. kvartálu 2021 činí součet podílů 101 % a v 1. letošním zase jen 99 %. 
 
Dozvídáme se ale také o výrazném poklesu na trhu s procesory x86, jejichž dodávky se mezikvartálně snížily o 10,8 % a meziročně dokonce o více než čtvrtinu. Takový vývoj se však dal očekávat vzhledem k tomu, že rok 2021 byl v mnoha ohledech rekordní. Není tak divu, že nám vytrvale klesají i ceny procesorů, i když zdaleka ne všech. Takové Core i5-12400(F) se prodává za velice podobné částky jako v lednu, ovšem Ryzen 5 5600X zlevnil už pod 5500 Kč, čili o více než dva tisíce. 


reklama