reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kosmická loď Dragon od SpaceX se vrátila z ISS

20.3.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Kosmická loď Dragon od SpaceX se vrátila z ISS
Společnost SpaceX může slavit další úspěšně dokončenou misi. Od Mezinárodní vesmírné stanice se totiž Elonu Muskovi po zhruba měsíčním pobytu vrátila kosmická loď Dragon, která vezla náklad astronautům na ISS.
Soukromou americkou společnost Elona Muska, SpaceX, už není třeba představovat. Nyní už má na svém kontě mnoho letů se svou raketou Falcon 9, jejíž první stupeň má být určený k opětovnému použití. Již brzy by mělo k vypravení už použitého Falconu 9 dojít. Kromě raket má ale SpaceX i svou kosmickou loď, která se jmenuje Dragon. A právě ona v neděli 19. března přistála ve vodách Tichého oceánu a úspěšně tak dokončila svou misi na Mezinárodní vesmírné stanici.

Kosmická loď Dragon začala svou desátou zásobovací misi na Mezinárodní vesmírnou stanici startem s Falconem 9 19. února z historické startovací plošiny 39A v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě. Než se Dragon dostal k ISS, uběhlo pár dnů a úspěšné připojení s pomocí robotických ramen hlásila loď až 23. února po malém zpoždění kvůli nesrovnalostem v údajích o poloze.





Na Mezinárodní vesmírnou stanici nesl Dragon zásoby a nejrůznější zařízení pro vědecké experimenty ve vesmíru a pro potřeby ISS v celkové hmotnosti téměř až 2,5 tuny. Dragon však nejenom náklad do vesmíru přivezl, jeho úkolem bylo dopravit starší vzorky z vědeckých experimentů a odpadky z ISS pryč. Zhruba po jednom měsíci u ISS vyrazil Dragon zpátky.

Dragona nyní čekala přibližně šestihodinová cesta zpět na Zemi. Nakonec se na kosmické lodi Dragon otevřely tři padáky, které zbrzdily jeho dopad na hladinu Tichého oceánu u pobřeží Mexika. Dragon tak úspěšně dokončil svou misi a byl vytažen z vody.

SpaceX vyvíjí i model kosmické lodi Dragon, která bude uzpůsobená přímo pro posádku. Tento model dostane pojmenování Dragon Crew a měl by být používán na transport astronautů na Mezinárodní vesmírnou stanici a z ní. Lidskou posádku má ale SpaceX v plánu vypravit do vesmíru už příští rok, dvě soukromé osoby poletí na výlet kolem Měsíce.

Minulý týden také soukromá společnost SpaceX zaznamenala úspěšný start Falconu 9 se satelitem od EchoStaru. První stupeň rakety se tentokrát výjimečně nepokoušel o přistání, protože by na manévr neměl dostatek paliva kvůli vysoké hmotnosti nákladu. Falcon 9 tak rovnou nebyl vybaven ani výklopnými přistávacími nohami. Satelit EchoStar XXIII byl 16. března úspěšně dopraven na geostacionární oběžnou dráhu.

Zdroje: SpaceX, spacenews.com
reklama