reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce nejen ze Světa PDA

9.5.2005, Pavel Bureš, článek
Krátce nejen ze Světa PDA
Microsoft tento týden oficiálně uvede Windows Mobile 2005. palmOne LifeDrive na Amazonu. Hlasové vytáčení pro palmOne Treo 650. Bluetooth klávesnice JAVOedge – podobnost čistě náhodná?
Na vývojářské konferenci v Las Vegas bude tento týden představen nový systém pro mobilní zařízení, známý též pod názvem Magneto. Uvidíme, kolik z dohadů a fám se potvrdí, každopádně podle zatím dostupných informací (a také screenshotů) se jedná o zajímavý systém, který by měl zvýšit prodej zařízení se systémem Microsoftu na úkor Palm OS a Symbianu. Informaci přinesl engadget.





E-shop Amazon přinesl další překvapení. Nejedná se o masové snížení cen, ale o zveřejnění několika informací o chystaném Palmu LifeDrive. Potvrdily se tak předchozí informace o konfiguraci. LifeDrive tedy bude mít procesor Intel XScale na frekvenci 416 MHz, HiRes+ rozlišení, podporu přepínání zobrazení (portrait a landscape). Zajímavé jsou také přiložené snímky v dostatečné kvalitě, které ukazují PDA z mnoha úhlů. Povšimněte si dolní lišty, na které najdete o ikonku bezdrátové sítě navíc, LifeDrive bude mít Bluetooth i Wi-Fi. Konečně tak bude existovat Palm vybavený oběma hlavními technologiemi pro bezdrátový přenos dat. Doufejme, že energetická náročnost Wi-Fi modulu nebude podobná jako u SD karty, která dokáže vybít Tungsten T3 za 1 hodinu. Mě se velmi líbí stříbrné provedení tlačítek, zabírají velkou plochu pod displejem, takže by ovládání mělo být snadné. Někteří uživatelé si stěžují na rozměry a hmotnost LifeDrive, kvůli displeji a rozměrným tlačítkům (které by bylo škoda zmenšovat) již není moc možností k úpravě velikost. Dle mého to ani není třeba, LifeDrive je nová, zatím nezmapovaná řada Palmů, která se velmi odlišuje např. od Zire 72 a i cílová skupina je jiná.



Na stránkách palmOne se objevila zajímavá aplikace od firmy VoiceSignal. Jedná se o hlasové vytáčení pro populární komunikátor Treo 650. Hlavní výhoda oproti podobným systémům z mobilních telefonů je jen jedna, ale velká – program není třeba učit, stačí vyslovit slovo Call a následně jméno volaného a druh čísla (mobil, práce, domů atp.). Druhou možností je vytáčet číslo přímo, stačí rovněž vyslovit slovo Call a následně nadiktovat jednotlivé číslice. Bohužel již nemáme Treo k dispozici, abychom mohli vyzkoušet, jak přesné hlasové vytáčení bude. U běžných mobilů, které mají nahrány vzorky vašeho hlasu, je rozpoznání v tichém prostředí téměř 100%, u programu Voice Dial bude velkou roli hrát to, zda uživatel vyslovuje zřetelně. Program spolupracuje pouze s Treem 650 a anglickým jazykem při rozpoznávání. Program můžete 2 týdny zkoušet, poté je třeba jej přestat užívat nebo zakoupit. Aplikace spotřebuje 1 MB paměti a 0,2 KB na každý kontakt, takže pokud máte v adresáři 5 000 lidí, volné místo se ztenčí o další 1 MB. Program nebude fungovat, pokud máte nainstalovaný GoodLink.

BargainPDA přinesl recenzi Bluetooth klávesnice, která jakoby z oka vypadla námi recenzované freedom keyboard. Při pohledu na snímky v recenzi jsem mimo štítku se jménem výrobce mnoho odlišností nenašel. Adam Brown vidí výhody v podpoře mnoha operačních systémů a navazujících částech klávesnice. Cena a špatné řešení zapínání jsou podle něj zápory. V záporech se shodneme, kdežto s jeho ohodnocením kvalit dílenského zpracování klávesnice nesouhlasím, jak si můžete přečíst v recenzi.




reklama