reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krize je zatím zažehnána, Japonci schválili zásilku chemikálií pro jihokorejské firmy

12.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Krize je zatím zažehnána, Japonci schválili zásilku chemikálií pro jihokorejské firmy
Politické neshody mezi Japonskem a Jižní Koreou týkající se vyrovnání s oběťmi druhé světové války mohly ohrozit výrobu gigantů jako Samsung a SK Hynix. Ti už několik týdnů spotřebovávali své nevelké zásoby. 
V podstatě všechny jihokorejské společnosti vyrábějící moderní počítačové čipy či ploché displeje byly ohroženy neshodami, které přinesly pozastavení dodávek chemikálií z firem jako SR, Showa Denko, Shin-Etsu Chemical. Šlo o důsledek nových pravidel, která vyžadovala povolení pro každou dodávku, jež by se udělovalo na základě až tříměsíčního zkoumání, což bylo protistranou viděno prostě jako zbytečné obstrukce ve snaze tlačit na vládu sousední země. Ostatně zákazníci jako Samsung či SK Hynix měli potřebných chemikálií zásoby jen na jeden či dva měsíce. 
 
 
Nedá se říci, že by vše bylo vyřešeno, ovšem japonský ministr ekonomie, obchodu a průmyslu zatím schválil novou dodávku chemikálií do Jižní Korey, a to vůbec první od července, kdy vstoupila v platnost nová pravidla
 
Už přitom bylo opravdu na čase, aby nové dodávky přišly, protože reálně hrozilo, že se bude muset zastavit výroba v mnoha provozech, kde se tvoří paměti DRAM, NAND Flash, čipy LSI nebo panely pro TV/monitory. Pak bychom viděli, jak prudce dokáže trh reagovat zvýšením cen a k tomu by stačilo jen krátké pozastavení výroby, již je pak složité a zdlouhavé zase rozjíždět. 
 
Výše zmíněné japonské firmy jsou jednak předními výrobci fotorezistivních materiálů a také téměř jako jediní dokáží tvořit chemikálie jako fluorovodík v potřebné kvalitě. Získat takové materiály jinde je tak složité a řešením není ani křečkovat si zásoby, neboť jde v mnoha případech o vysoce toxické sloučeniny a takové není snadné skladovat. 
 
Nyní ale není jasné, zda japonské ministerstvo reagovalo tak, aby protistraně ukázalo, že umí oficiálně stanovenou až tříměsíční lhůtu v případě potřeby nevyužít a export schválit mnohem rychleji (v tomto případě za cca měsíc), nebo šlo prostě o standardní postup. Vzhledem ke zpolitizování celé věci lze ale uvažovat spíše o tom, že jde o formu nátlaku či součást hry na to, kdo první ztratí nervy. Ostatně na principu vývozu se dle dostupných informací nic nemění a brzy začne další kolo, v němž bude servis opět patřit Japoncům. 
 
Ministr Hiroshige Seko také ohlásil, že obyčejně nekomentuje jednotlivé případy exportu do cizích zemí, ale zde učinil výjimku kvůli tomu, že vláda Jižní Koreje nespravedlivě označila nová opatření japonské vlády za zákaz vývozu. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama