reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krypto burza CoinCheck hacknuta, ukradeno NEM za 500 milionů USD

28.1.2018, Milan Šurkala, aktualita
Krypto burza CoinCheck hacknuta, ukradeno NEM za 500 milionů USD
Kryptoměny a burzy, kde se s nimi obchoduje, jsou díky svým cenám i nevystopovatelnosti velmi oblíbeným cílem hackerů. Japonská burza CoinCheck byla napadena a z jejich serverů zmizelo NEM v hodnotě přes 500 milionů dolarů.
Kvůli vysokým cenám kryptoměn se kolem nich dnes točí velká část IT světa. Z té neblahé stránky jsou to především tajné skripty těžící je na počítačích netušících lidí a hackerské útoky na banky pro obchodování s kryptoměnami. Právě něco takového se stalo japonské burze CoinCheck, které hackeři napadli jejich peněženku s kryptoměnou NEM. O té jste možná ani nikdy neslyšeli, každopádně nyní bude asi o dost známější. Hackeři ukradli 523 milionů NEM, přičemž tato kryptoměna měla hodnotu necelého dolaru za kus. Cena ale za dnešek raketově rostla, nyní je těsně pod 1,1 USD a jde o více než 30% nárůst.
 
Kryptoměna NEM
 
Burzy s kryptoměnami mají obvykle dvě peněženky, jetnu tzv. "hot wallet", se kterou se aktuálně obchoduje na internetu a pak "cold wallet", která je offline a drží se v ní větší část kryptoměn v bezpečí před hackery. CoinCheck se však vyjádřil, že pro něj bylo těžké spravovat tuto offline peněženku, takže tyto "peníze" byly pořád online v hot wallet. A právě tu hackeři napadli. Peněženky s jinými kryptoměnami napadeny nebyly a jsou zatím v bezpečí.
 
Nabízí se otázka tzv. "forku" kryptoměny, který by situaci de facto vrátil do stavu před napadením, nicméně tvůrci kryptoměny NEM se rovnou vyjádřili, že na takový krok by nikdo neměl ani pomyslet. Burza CoinCheck chce dále fungovat a říká, že všem postiženým vrátí ukradenou částku v japonských jenech v kurzu 88,549 jenu za jedno NEM (cca 0,82 USD za NEM).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama