reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Laboratoře LANL vyvíjí netoxické solární panely s technologií Quantum Dot

19.5.2020, Milan Šurkala, aktualita
Laboratoře LANL vyvíjí netoxické solární panely s technologií Quantum Dot
Nové slibné technologie solárních panelů nezřídka přináší i problémy, které je třeba řešit. V případě panelů s technologií quantum-dot je to toxicita. Laboratoř LANL ale dokázala zbavit se olova i kadmia.
Vědci pracují na mnoha zajímavých technologiích a velkým hitem poslední doby je Quantum Dot. Tato technologie se už zabydlela v monitorech a panelech, které emitují světlo, nicméně quantum-dot lze použít i obráceně a světlo mohou naopak konvertovat na elektrickou energii. Takové panely ale zatím trpí na spoustu dětských nemocí, které je potřeba vyřešit. Co se týče efektivity, tam se sice už u poloprůhledných verzí povedlo dosáhnout přes 16 %, jenže velkým problémem je, že podobné solární panely často využívají toxických materiálů, jako je kadmium a olovo, což celou ekologii sráží pěkně na zem. Vědci z různých koutů světa se tak snaží přijít s verzemi, které budou stále dostatečně účinné, ale současně i více ekologické na výrobu.
 
Solární panely quantum dot
 
Nedávno jsme tu měli bezolovnaté perovskity, nyní tu máme bezolovnaté Quantum Dot panely z dílen LANL (Los Alamos National Laboratory). Problematické materiály byly nahrazeny např. selenem, indiem, zinkem a mědí. Jde nicméně o komplikovanou technologii, kde se jedna nanočástečka skládá ze čtyř elementů, což je náchylné na defekty. Jak ale ukázaly testy, tyto defekty nemusí nutně snižovat efektivitu solárních článků a ve správné míře ji dokonce zlepšují. Laboratoř naměřila, že 85 % dopadlých fotonů uvolnilo elektron, což je působivý výsledek. Efektivita však z pohledu vygenerované elektrické energie není tak dobrá a pohybovala se mezi 9-10 %.
 
Tento výzkum pochopitelně neznamená (ačkoli si to někteří mohou mylně myslet a předpokládat), že vědci mají hotové řešení vhodné k okamžitému komerčnímu nasazení. Ukazuje však cestu, kterou by se mohl ubírat další výzkum, jenž by mohl vést k levnějším, ekologičtějším a pravděpodobně i snadněji recyklovatelným solárním panelům. To ale může trvat ještě mnoho let i dekád.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama