reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lebky vyrobené 3D tiskem se budou využívat k trénování endoskopie

25.7.2016, Milan Šurkala, aktualita
Lebky vyrobené 3D tiskem se budou využívat k trénování endoskopie
Medicína je jedna z oblastí, kde se s 3D tiskem setkáváme čím dál častěji. Univerzita ve Virginii hodlá využívat 3D modely lidské lebky k výuce endoskopie nosu a minimalizovat tak nepříjemnosti tohoto zákroku.
3D tisk doslova přináší revoluci do medicíny. Hovořili jsme např. o srdeční tkáni vytištěné na 3D tiskárně ve stavu beztíže, zubních implantátech i modelech orgánů, na kterých se trénují operace. Podobně je tomu i u dalšího projektu. Ten má pod palcem nosní specialista doktor Jose Gurolla z University of Virginia Health System, inženýr Dwight Dart z 3D-tiskové laboratoře téže univerzity a doktor Robert Reed.


Lebka vytištěná na 3D tiskárně


Jejich systém převede CT a MRI skeny do podoby 3D souborů a modelů vhodných k tisku. Poté se tento model nechá vytisknout na 3D tiskárně a doktoři na něm mohou studovat problémy v nosu pacitenta. V některých případech není nutné obtěžovat pacienta zákrokem, který není zrovna nejpříjemnější. Totéž se dá využít k tréninku provádění endoskopie nosu a studenti se to nemusí učit na skutečných lidech. Díky tomu mohou získat více praxe před jejich prvním skutečným zákrokem a to jim umožní být si trochu jistějšími a méně nervózními.


Doktor Jose Gurrola


V minulosti studenti na univerzitě prováděli testovací zákroky na svých spolužácích. To na druhou stranu pomohlo se opravdu dost snažit, neboť stejný zákrok pak zopakovali spolužáci na nich. Poté, co se Gurrola sám stal doktorem a metodu začal vyučovat, nechal studenty provádět zákrok i na něm.



Zdroj: news.virginia.edu, extrahw.com

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama