reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Linuxová distribuce Fedora 33 přináší několik zásadních novinek

30.10.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Linuxová distribuce Fedora 33 přináší několik zásadních novinek
Vývojáři tento týden vypustili do světa linuxovou distribuci Fedora ve verzi 33, která představuje jednu z největších aktualizací v historii systému. Nabízí souborový systém Btrfs jako výchozí a designové změny díky prostředí GNOME 3.38.
Mezi linuxovými nadšenci poměrně oblíbený operační systém Fedora vyšel tento týden ve verzi 33. A rozhodně nejde o aktualizaci, která by pouze měnila čísla a opravovala pár chyb. Naopak se podle některých názorů dokonce jedná o největší update v historii této linuxové distribuce. K uživatelům dorazila přesně šest měsíců po verzi 32. Začneme tedy rovnou novinkami, které přináší. Nová Fedora využívá poslední Linux Kernel 5.8, který vyšel letos v srpnu. Jako výchozí souborový systém využívá Btrfs od Oracle, který tak nahradil Ext4. Využívá techniku copy-on-write (tj. data jsou při kopírování duplikována až při první změně), snapshoty pro rychlejší zálohování, okamžitou komprimaci dat nebo podporu metody RAID.
 
 
Fedora 33 zavádí Nano jako výchozí editor v terminálu, ale uživatel má možnost provést změnu nastavení. Další novinkou pod pokličkou je defaultní využívání metody správy paměti Zram, který ke swapování nevyužívá pevný disk, ale do vyhrazené části operační paměti, kde je využívána komprimace. Uživatelé by si tak měli všimnout menších problémů s pamětí. Nová verze také zvýší zabezpečení zařízení se 64bitovými procesory ARM a defaultně povoluje použití služby systemd-resolved. S cílem zvýšení bezpečnosti také systém deaktivuje starší kryptografické protokoly (TLS 1.0 a TLS 1.1), slabé velikosti protokolu D-H (1024 bitů) a použití hashovací funkce SHA-1 v podpisech.
 
A došlo také na změny vzhledu. Edice Fedora Workstation totiž používá prostředí GNOME 3.38 (Orbis). Jeho součástí jsou poměrně zásadní změny, jako možnost přizpůsobení menu aplikací. Přetažením ikon přes sebe můžete vytvářet složky, do kterých pak stejným způsobem přidáváte další aplikace. Nový GNOME také přináší samostatné tlačítko pro restart (dříve bylo nejprve nutné kliknout na tlačítko pro vypnutí), usnadňuje přístup k událostem v kalendáři, zavádí nahrávání obrazovky jako samostatnou službu, vylepšuje rodičovskou kontrolu a aktualizuje některé aplikace, jako je kalkulačka nebo webový prohlížeč. Vývojáři slibují také zlepšení výkonu nebo možnost samostatné obnovovací frekvence pro každý z připojených monitorů.
 
 
Uživatelé si také mohou všimnout nového animovaného pozadí, které mění barvu podle denní doby. Kvůli zranitelnosti Boot Hole nebude Fedora nyní využívat Secure Boot. Místo toho by mělo dojít ke zrušení stávajícího certifikátu a zavedení nového, ale k tomu dojde až v příštím roce. Fedora IoT, která je určena pro ekosystémy internetu věcí, byla nově povýšena na samostatnou edici. Autoři Fedory také začali hovořit o ukončení podpory staršího BIOSu a jeho kompletním nahrazení rozhraním UEFI. Zatím je ovšem tato změna pouze ve stádiu diskuze, takže dříve než příští rok k ní nedojde.
 


reklama