reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LUMI s hardwarem od AMD se stává nejvýkonnějším evropským superpočítačem

15.6.2022, Jan Vítek, aktualita
LUMI s hardwarem od AMD se stává nejvýkonnějším evropským superpočítačem
O superpočítači LUMI už pochopitelně dávno víme, neboť ten byl zprovozněn v Evropě a konkrétně ve Finsku a figuruje na 3. místě v žebříčku TOP 500. Nyní se ale můžeme podívat na podrobnosti, které o něm byly zveřejněny. 
Superpočítač LUMI je založen na platformě firmy HPE, která se jí nedávno pochlubila, když ukázala část systému LUMI i nového Frontieru, aktuální jedničky s výkonem už přes hranici 1 ExaFLOPS. LUMI má řádově nižší výkon, ale i jeho 152 PetaFLOPS jej řadí na aktuální třetí příčku v seznamu TOP500. Z hlediska podlahové plochy zabírá 400 m2. 
 
Dá se přitom říci, že LUMI je takovou menší verzí systému Frontier, neboť oba jsou založeny na stejném hardwaru, a sice platformě HPE Cray EX235a, procesorech AMD Optimized 3rd Generation EPYC 64C 2GHz, akcelerátorech AMD Instinct MI250X a rozhraní Slingshot-11, jak se uvádí právě v seznamu TOP500. 
 
 
LUMI se nachází ve Finském městě Kajaani a nárokuje si i titul třetího světově "nejzelenějšího" superpočítače, což je spojeno se spotřebou a efektivitou a pochopitelně to vychází jednoduše z využití nového hardwaru, který je efektivnější než starý. Ovšem jde tu i o to, že LUMI využije pouze energii získanou z obnovitelných zdrojů, a sice půjde až o 200 MW z vodní elektrárny, zatímco vzniklé teplo se využije pro vytápění blízkých domů obyvatel Kajaani. 
 
LUMI však není jen finský projekt, neboť se na jeho zrodu podílelo celkem deset zemí, jejichž výzkumníci budou moci využít výkon tohoto superpočítače. Půjde například o klimatické modely, zdravotnický výzkum, umělou inteligenci, simulace kvantových výpočtů, zkrátka obvyklý mix. To vše může být založeno na platformě AMD ROCm, která tvoří protipól platformy NVIDIA CUDA, přičemž k dispozici je také překladač kódu napsaného původně právě pro CUDA. 
 
 
Systém LUMI má hvězdicovou topologii a skládá se z osmi oddílů§ propojených pomocí 200Gb/s Cray Slingshot. Je tu například LUMI-G, čili GPU oddíl, který obsahuje celkem 10240 GPU Instinct MI250X v celkem 2560 uzlech po čtyřech kartách, kde každá má k dispozici vlastních 128 GB HBM3 VRAM (3,2 TB/s).
 
Oddíl LUMI-C zase obsahuje 1536 dvoupaticových systémů s CPU EPYC 7763 "Trento" se 64 jádry, čili cca 196 tisíc jader Zen 3 s celkem 32 TB paměti DDR4 RAM. Často využívaná data jsou uložena v 8PB systému Lustre, který je tvořen pouze pamětí NAND Flash a dále je tu dalších 80 PB na pevných discích. 
 
Šedou barvou je pak označen oddíl LUMI-Q, o něž může být superpočítač rozšířen později. Šlo by pak o kvantový počítač, což by z LUMI vytvořilo HPC+QC systém, ale ten je už nyní napojen na dva kvantové počítače, a sice na švédský QAL 900 a finský Helmi. 
 
Kvůli nedostatku komponent bylo plné zprovoznění LUMI ovšem pozdrženo, a to do letošního srpna. 
 
Zdroj: THW 


reklama