reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Luxusní hotel v Dubaji začal přijímat kryptoměnu Shiba Inu

17.11.2022, Milan Šurkala, aktualita
Luxusní hotel v Dubaji začal přijímat kryptoměnu Shiba Inu
Zatímco kryptoměnové projekty po celém světě krachují a jejich tokeny padají k číslům blízkým nule, Spojené Arabské Emiráty, resp. podniky v nich, stále navyšují počet míst, kde se kryptoměny stávají v praxi použitelným platidlem.
Včera jsme vás informovali o krachu nebo finančních problémech několika kryptoměnových platforem. To však neznamená, že by to s kryptoměnami šlo jen a pouze z kopce. Ve Spojených Arabských Emirátech se jejich používání postupně rozmáhá a jednou z dalších ukázek je luxusní hotel W Dubai - The Palm, který spadá pod řetězec hotelů Mariott. Jedna noc tu vyjde podle oficiálních stránek na cca 10 až 130 tisíc Kč podle pokoje. Tyto čásky je nově možné zaplatit "meme-coinem" Shiba Inu, jehož cena je nyní 0,00000905 USD, tedy cca 0,000213 Kč. Jde sice o kryptoměnu, která vznikla spíše z recese, přesto je její tržní kapitalizace 14. největší se zhruba 5 miliardami USD a dá se na některých místech i prakticky používat k platbám. Pro zajímavost, u Bitcoinu jde nyní o cca 318 mld. USD a u Etherea o 146 mld. USD.
 
Dubai Palm Island Jumeirah
ilustrační foto, autor: giggel, CC BY 3.0, přes Wikimedia Commons
 
Nejde ale zdaleka o první podnik nebo organizaci, která v SAE zavedla platbu pomocí kryptoměn. Hotel Palazzo Versace Dubai už nějakou dobu spolupracuje s platformou Binance a umožňuje platby pomocí kryptoměn Bitcoin, Ethereum a Binance Coin BNB. V Dubaji lze platit kryptoměnou i za nemovitosti, neboť je podporuje např. developer Damac Properties. Jedna z místních škol chce kryptoměny zavést jako prostředek pro platbu školného, a to zdaleka není konečný výčet.
 
 
Významný posun k praktickému použití přinesla nová legislativa, se kterou přišel šejk Muhammad bin Rášid Ál Maktúm. Ta zavádí nový regulační úřad VARA, který se ke kryptoměnám staví pozitivně a má přinášet jejich podporu při současné regulaci. Šejk by totiž chtěl z Dubaje mít "virtuální město", které má existovat i v metaversu. Už od září je zde možné pohybovat se ve virtuálním modelu města, které zde může poskytovat některé služby na dálku. Můžete zde s headsetem na hlavě navštěvovat obchody z pohodlí domova, chodit na přednášky, ale také si zařídit vízum a jiné úřední dokumenty.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama