reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krypto-projekty umírají: BlockFi asi vyhlásí bankrot, Genesis a jiné zastavují výběry

16.11.2022, Milan Šurkala, aktualita
Krypto-projekty umírají: BlockFi asi vyhlásí bankrot, Genesis a jiné zastavují výběry
Pád kryptoměnové platformy FTX opravdu výrazně rozvířil vody trhu s kryptoměnami. Podobně jako krach 3AC, i v tomto případě to s sebou nese obrovské potíže mnoha dalších projektů. BlockFi se připravuje k bankrotu, několik dalších firem zakázalo výběry.
Přichází další "kryptozima". Výrazné ochlazení přišlo už v létě s krachem firmy Three Arrows Capital (3AC), což přispělo ke krachu projektů Voyager Digital, Celsius Network a dalších. Když už to vypadalo, že se kryptoměny opět trochu nadechují, přišel bankrot třetí největší platformy pro obchodování s kryptoměnami na světě, společnosti FTX. A to už je pořádná rána, jejíž důsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. Uživatelé podobných služeb po celém světě se bojí dalšího propadu hodnoty kryptoměn i toho, že se něco podobného může stát i s jejich platformami. Své prostředky z nich tak kvapem vybírají, čímž se pochopitelně celý problém ještě více eskaluje a jsou tak sami další příčinou pádu, kterého se obávají. A obětí přibývá jak hub po dešti.
 
Kryptoměny
ilustrační foto, autor: Forextime.com, CC BY 2.0, přes Flickr
 
Jednou z nich bude patrně společnost BlockFi, která už v létě v letošní velké kryptoměnové krizi přistoupila k nemalému propouštění. Problémy má nyní znovu. BlockFi sice popřelo, že by mělo většinu svých prostředků u FTX, nicméně přiznává, že jich tam má významné množství. Nyní se snaží zajistit to, aby mu byly splaceny všechny pohledávky (získání prostředků z FTX zpět), aby bylo schopno dostát svým vlastním. To také znamená, že kvůli zvýšenému zájmu o výběry bylo toto pozastaveno, a klienti nemohou své prostředky vybírat a neměli by ani vkládat nové. Společnost nyní spolupracuje s externími poradci a hledá nejlepší cestu, jak problém vyřešit. Připravuje se tak na vyhlášení bankrotu a zajištění ochrany před věřiteli.
 
Jenže zdaleka nejde o jedinou firmu, která má podobné problémy. Máme tu i Genesis Trading. Ti mají u FTX nedobytných 175 mil. USD. Jenže i zde dochází k abnormálnímu počtu žádostí o výběry, které už přesáhly schopnosti společnosti. Takže i zde došlo k pozastavení možnosti výběru a společnost Digital Currency Group (DCG), která Genesis vlastní (a mimo jiné také web CoinDesk), poslala jako pomoc 140 mil. USD. Další finanční produkty společnosti zatím nejsou funkčně omezeny. Společnost Gemini je na tom lépe, nicméně její program Earn byl zajišťován právě ve spolupráci s firmou Genesis, takže tady došlo prozatím jen ke zmrazení výběru odměn v tomto programu, jinak vše funguje bez problémů.
 
Ani tady to nekončí, v FTX má nedostupné prostředky např. i Ikigai Asset Management. Zrušení možnosti výběrů nastalo i u projektu SALT, jehož token má nyní hodnotu 0,03 USD a za dnešek spadl o 26 %. Proti svému maximu 17,22 USD z konce roku 2017 přišel už o 99,8 % své hodnoty. Výčet nekončí, a výběry ukončil i japonský Liquid Global. Tam je to ale logické, protože ten organizačně spadá pod FTX.
 
Pokud jde o tradiční kryptoměny, těch se zprávy zatím příliš nedotkly, a např. Bitcoin dnes spadl "jen" o 3 % na cca 16500-16600 USD z necelých 17 tisíc kolem půlnoci.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama