reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mac Pro s M1 byl připraven, Apple se ale rozhodl počkat na M2 Extreme

27.7.2022, Milan Šurkala, aktualita
Mac Pro s M1 byl připraven, Apple se ale rozhodl počkat na M2 Extreme
Apple Mac Pro je už posledním počítačem, který ještě nepřešel na nové procesory Apple Silicon. Podle posledních informací se tak už mělo stát, nicméně společnost se podle všeho měla rozhodnout počkat až na procesor M2 Extreme.
Společnost Apple se už před pár lety rozhodla odejít od procesorů Intel k vlastním čipům Apple Silicon. Jejich představiteli jsou modely M1, M1 Pro, M1 Max, M1 Ultra a také nedávno představený M2. Na některé z těchto procesorů přešly téměř všechny počítače Applu, tedy MacBook Air i Pro, Mac mini i iMac, objevil se také v novém modelu Mac Studio. Jediný, který na novou řadu procesorů zatím nepřešel, je profesionální Mac Pro. I když tomu se nové Studio trochu přiblížilo, je jasné, že není jeho plnohodnotnou náhradou. Spekulovalo se, že k uvedení Mac Pro s Apple Silicon mohlo dojít letos v červnu na WWDC, ale nestalo se tak. Nyní se objevily informace v rozhovoru s Markem Gurmanem, že Apple už měl Mac Pro s těmito procesory připraven, ale nakonec uvedení pozdržel.
 
Apple Mac Pro
 
Není to však až tak překvapivé a jde o vcelku logický krok. Hotový Mac Pro s procesorem řady M1 by vypadal, že přichází s křížkem po funuse v době, kdy Apple současně představil inovovanou řadu procesorů M2. Společnost se tak už měla před několika měsíci rozhodnout, že Mac Pro procesor řady M1 vůbec nedostane a objeví se rovnou až s M2 Extreme (že by ještě něco výkonnějšího než M2 Ultra?). Přechod od Intelu tak zabere patrně o pár měsíců více, než bylo původně plánováno.
 
Otázkou je, kdy se objeví. Výkonnější modely řady M2 mají být podle úniků vyráběny 3nm technologií, což by se letos patrně nestihlo (3nm procesory by neměly mít ani nové iPhony 14 Pro). TSMC totiž ještě výrobu 3nm čipů nezačalo (Samsung už ano), takže není zas až tak moc pravděpodobné, že by se produkty se 3nm procesory mohly představit na letošní keynote v září. Apple má totiž obvykle představené produkty za týden až dva v prodeji a jejich výroba by se nestihla. Je tak možné, že Apple nové procesory představí o něco později a produkty jimi vybavené budou oficiálně uvedené spíše až v příštím roce.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama