reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Majitelé Tesla Powerwallů budou stabilizovat kalifornskou síť, dostanou $2/kWh

12.7.2022, Milan Šurkala, aktualita
Majitelé Tesla Powerwallů budou stabilizovat kalifornskou síť, dostanou $2/kWh
Z vyrovnávání odběrových špiček se začíná stávat nemalý byznys. Nutnost budování nových baterií lze snížit využíváním těch, které jsou už připojeny. Nyní se k nim mohou přidat i majitelé Powerwallů od Tesly a v krizových situacích vydělávat.
Obnovitelné zdroje energie jsou známy svou nestálostí, takže vyžadují pracovat se systémy pro akumulaci energie, když je jí přebytek a vyrábí více, než je potřeba, a naopak dodáváním, když je jí nedostatek a vyrábí méně, než je poptávka. Existujících systémů jsou desítky nejrůznějších typů, od setrvačníků přes stlačený plyn, vodík, gravitaci, různé tavené soli, přečerpávací elektrárny až po baterie. Ty jsou hodně kontroverzní, protože na jednu stranu jsou kvůli své výrobě asi nejméně ekologickou variantou, na druhou stranu jsou zase jednou z nejefektivnějších, a otázkou je, zda jejich neekologická výroba vyváží ušetřenou energii (menší ztráty). Jednou z možností, jak tuto bilanci akumulátorům zlepšit, jsou virtuální elektrárny, které k tomuto účelu mohou využívat i baterie, které už existují, a tedy se žádné nové akumulátory za účelem stabilizace sítě nemusí vyrábět.
 
Tesla Powerwall
 
Jeden takový projekt jsme si představili včera, kdy Microsoft začal nabízet své záložní akumulátory v datovém centru v Dublinu ke stabilizaci sítě, nyní se podíváme na společnost PG&E, která toto spustila loni v Kalifornii a nyní dává tuto možnost uživatelům akumulátorů Tesla Powerwall. Koncem června nabídla možnost 25 tisícům uživatelů, 3000 z nich vyjádřilo zájem a zhruba 1500 se už i oficiálně přihlásilo a jsou součástí systému. Pilotní Emergency Load Reduction Program (ELRP) poběží 5 let a uživatelé mohou v případě krizových společností vydělávat snížením své spotřeby nebo nabídnutím elektrické energie. Toto se týká především špiček od 16 do 21 hodin v období od května do října.
 
Za každou nabídnutou kWh v době vyhlášení krizové situace mohou uživatelé dostat 2 USD (48,8 Kč). Můžeme namítat, že toto se projeví v konečné ceny elektřiny pro ostatní, nicméně je nutné si zase uvědomit, že toto má postupně nahrazovat stávající stabilizační systémy (které se do cen elektrické energie promítají i dnes). Samozřejmostí je možnost nastavit si, kolik energie bude pro tuto službu vyhrazeno (aby se uživateli nevybila celá baterie a nezbylo mu na jeho potřeby), případně z programu úplně vystoupit.
 
Zákazníci s Tesla Powerwall nejsou zdaleka jediní, kdo se do podobných programů mohou přihlásit. Díky technologii V2G (Vehicle-to-Grid) se takovou baterií může stát i elektromobil, takže místo prvku, který síť destabilizuje, se naopak může stát jejím stabilizátorem (ať už poskytováním části energie z akumulátoru nebo plánováním nabíjení mimo špičku, což pochopitelně nevylučuje možnost okamžitého nabíjení na přání v případě nutnosti). Takové projekty už PG&E spustilo nebo spustí např. s automobilkami Ford, General Motors a BMW.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama