reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mark Zuckerberg říká, že jeho Quest 3 je lepší než Apple Vision Pro. Tečka.

15.2.2024, Milan Šurkala, aktualita
Mark Zuckerberg říká, že jeho Quest 3 je lepší než Apple Vision Pro. Tečka.
Mark Zuckerberg a jeho společnost Meta se dlouhou dobu snaží uspět na poli virtuální reality. Nedávno se na tento trh dostal i Apple s headsetem Vision Pro. Zuckerberg ho vyzkoušel a dle jeho názoru je Quest 3 od Mety jasně lepším produktem.
Když někdo recenzuje produkt své konkurence, asi se naskýtá otázka, nakolik je takový člověk nezaujatý. Tato otázka může vyvstávat v případě Marka Zuckerberga, který vyzkoušel nový VR headset od společnosti Apple, Vision Pro. Svůj názor na produkt Applu zveřejnil ve videu na Instagramu a ačkoli můžeme mít výhrady k tomu, nakolik nezávislý jeho názor je, přece jen vyzdvihl několik zajímavých postřehů. Nejprve řekl, že očekával lepší poměr ceny a výkonu jeho headsetu Quest 3, nicméně ten ukázal i to, že je i celkově lepším celkovým výkonem, nejen v souvislosti k nižší ceně. Doslova řekl, že Quest 3: "je lepším produktem. Tečka."
 
 
Oproti Vision Pro má Quest 3 širší úhel záběru a vyšší jas (opomněl ale zmínit, že Vision Pro má OLED, zatímco Quest 3 LCD), současně ale připustil, že produkt Applu to vyhrává v rozlišení (konkrétně jde o 3680×3140 pixelů u Applu proti 2064×2208 u Mety). To má ale dle jeho názoru i nevýhodu, neboť brýle od Applu dle něj trpí na větší rozmazání obrazu při pohybu (motion blur). Velkým problémem je také o 120 gramů větší hmotnost a kabel, který omezuje pohyb (to může být problém např. u fitness aplikací). Obecně je problémem i výrazně nižší počet aplikací pro Vision Pro.
 
Připustil však, že Apple má velmi dobré sledování očí, které Meta vůbec nemá. To bylo dle jeho slov přítomno v prototypech Quest Pro, ale do reálného produktu se nedostalo, přičemž se s něčím takovým počítá do budoucnosti. Sledování gest dle něj funguje dobře, ale přece jen lépe u jeho vlastního produktu. No a tou nejzásadnější nevýhodou Applu je 7krát vyšší cena (3500 USD vs 500 USD). Faktem nicméně je, že Apple míří na trochu jiná použití než Meta. Apple Vision Pro je více pracovním nástrojem, zatímco Meta Quest více nástrojem pro zábavu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama