reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Meta (Facebook) musí prodat Giphy. Britský regulátor po pokutě neschválil koupi

22.10.2022, Milan Šurkala, aktualita
Meta (Facebook) musí prodat Giphy. Britský regulátor po pokutě neschválil koupi
V srpnu minulého roku začal britský regulátor CMA vyšetřovat nákup firmy Giphy společností Meta (Facebook). I po odvolání ale neustoupil a nákup neschválil. Podle CMA by totiž tato transakce vážně narušila konkurenční prostředí.
Společnost Meta má za sebou další neúspěch. V květnu roku 2020 se rozhodla koupit společnost Giphy, která je známá animovanými GIFy, které můžete vkládat do konverzací. O více než rok později, v srpnu 2021, začal ale britský antimonopolní úřad Competition and Markets Authority (CMA) tento záměr vyšetřovat, protože Giphy pod taktovkou Mety by mohlo znamenat, že oblíbenou funkci by mohla omezovat pro ostatní firmy, případně by díky tomu mohla získávat data o uživatelích z dalších platforem (a dobře víme, že data uživatelů jsou důležitým cílem Mety, které pak může využívat ve svých sociálních sítích Facebook nebo Instagram). Meta také integrovala budovaný reklamní systém od Giphy, přičemž už tak má v Británii polovinu reklamního trhu, takže nákup by pozici Mety ještě posílil.
 
Giphy
 
Došlo by tak k omezení hospodářské soutěže hned ve dvou odvětvích. Nyní se po dalším více než roce a loňském odvolání ze strany Mety došlo k finálnímu verdiktu. Meta musí Giphy prodat a zbaví se kompletně všeho, co s tím souvisí (přestože původně měla prodat jen část). Podle CMA Meta neuspěla v 5 ze 6 bodů svého odvolání. Otázkou je, kdo projekt, který má denně 700 milionů uživatelů, koupí. Meta za něj měla zaplatit 400 mil. USD, k tomu ale ještě připočtěme pokutu přes 50 mil. liber za nedostatečnou spolupráci.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama