reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft dorovná Epic, vezme si také jen 12% podíl z prodeje

30.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Microsoft dorovná Epic, vezme si také jen 12% podíl z prodeje
Společnost Epic založila svůj Epic Games Store s tím, že nabídla autorům her velkorysý podíl z prodeje ve výši 88 procent a netajila se tím, že chce tlačit na ostatní obchody, a především Steam, aby také snížily své podíly. 
Tim Sweeney z Epic Games k tomu uváděl, že Steam a jiné obchody beroucí si vysoké podíly z prodejů her dusí celý trh a odvádějí peníze, které by jinak mohli investovat vývojáři. Už dříve Sweeney také uvedl, že by přestal na Steam tlačit pomocí nákupu exkluzivních titulů do své nabídky, pokud by byl dorovnán 12% podíl z prodejů, který byl stanoven právě na Epic Games Store. Steam ovšem na nic podobného neslyší, ovšem ne tak Microsoft, který nyní ohlásil (via Extremetech), že bude následovat firmu Epic a sníží svůj podíl z prodejů z 30 právě na 12 procent. 
 
Vypadá to tak, že Microsoft dostal chuť silně podpořit svůj Windows Store, pro nějž chystá zásadní změny, jež pocítí právě především vývojáři. Ovšem i zákazníci se mohou těšit na nové uživatelské rozhraní. 
 
 
Microsoft píše, že počínaje 1. srpnem dostanou autoři PC her prodávaných v jeho obchodu podíl 88 procent, a to bez jakýchkoliv podmínek. Microsoft zde asi naráží na to, že i Steam si nebere vždy 30 procent, ale i 25 nebo jen 20 procent, ovšem to je podmíněno dosažením tržeb 10 a 50 milionů dolarů. Čili pro drtivou většinu autorů je už dosažení první mety nesplnitelný sen. 
 
Dále nás Microsoft informuje o statistikách služby Game Pass, čili o její popularitě. Nepřekvapí nás, že devět z deseti lidí si díky této službě vyzkouší i hru, kterou by si jinak nikdy nekoupili a že se také výrazně rozšiřuje jejich obliba žánrů a celkově také čas, po který hrají hry. 
 
Díky Microsoftu tak nyní vzroste tlak na Steam, nicméně ten je stále bezpečně nejoblíbenější obchod s PC hrami, takže se samozřejmě nedá počítat s reakcí.  


reklama